Bordeskeuring+en+%E2%80%98Schengen+voor+varkens%E2%80%99+kan
Nieuws
©

Bordeskeuring en ‘Schengen voor varkens’ kan

Het Europese parlement heeft 14 februari ingestemd met striktere handhaving rond diertransporten. Tegelijk worden nieuwe methoden van de keuring voor varkens bij export - zoals de bordeskeuring en een ‘Schengen voor varkens’ - op termijn mogelijk.

De oproep van het Europese parlement tot striktere handhaving betekent dat de Europese commissie sancties kan instellen tegen lidstaten die de regels niet goed toepassen. De nationale overheden zullen effectieve maatregelen moeten nemen, zoals het beslag leggen op voertuigen en een verplichte training voor personeel. Van de nationale overheden wordt daarbij verwacht  dat ze vaker onaangekondigde controles zullen gaan houden. Schendingen van de regels moeten worden doorgegeven aan andere landen op de transportroute van de dieren. Bij herhaaldelijke overtredingen moeten vergunningen worden opgeschort of ingetrokken en voertuigen die niet aan de regels voldoen, moeten worden verboden.

Nieuwe technologie


De Europarlementariërs willen bij het handhaven en verbeteren van de huidige regels moderne technologie inzetten. Dat betekent bijvoorbeeld het gebruik van GPS-systemen waarmee het transport is te volgen en technieken die tijdens het transport metingen doen en bijhouden.

Voor de periode 2020-2024 wil het Europarlement een nieuwe dierenwelzijnsstrategie. Dat betekent onder andere betere transportvoertuigen die zorgen voor voldoende ventilatie, het regelen van de temperatuur, systemen voor drinken en vloeibare voeding en een lagere bezettingsdichtheid.

Korte transporttijden


De transporttijden moeten zo kort mogelijk. Dat kan met lokale en mobiele slachtingen, aldus het Europees Parlement. In dit kader past ook een ‘Schengen voor varkens’, want een buitenlandse slachterij is soms dichterbij dan een binnenlandse. Alleen de huidige dubbele keuring houdt dit vaak tegen. Het toestaan van de bordeskeuring betekent dat varkens op een verzamelcentrum niet meer hoeven te worden af- en opgeladen.

Lees hier meer over de voorstellen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer