Varkens+voeden+circulaire+kunstmest
Nieuws
©

Varkens voeden circulaire kunstmest

Varkens zijn circulaire dieren. Zelf groeien ze van reststromen uit de humane voedingsmiddelenindustrie en na de slacht gaat er niets verloren. Vermalen beenderen dienen als grondstof voor het voeden van planten. Beenderenmeel wordt door ICL in Amsterdam benut als circulaire grondstof voor het maken van fosfaathoudende kunstmest.

Op 7 maart opende ICL in Amsterdam een productielijn die fosfaathoudende kunstmest maakt van de verbrandingsresten van rioolslib en beendermeel. Na verbranding bij hoge temperaturen - tot 850 graden Celsius - blijft een fosfaatrijk poeder over. Dit poeder wordt opgewaardeerd tot een fosfaatverbinding die door planten optimaal kan worden opgenomen.

Kringloop


Volgens de meststoffenproducent is dat een stap in de richting van de kringloop van fosfaat. Minder fosfaaterts hoeft te worden gewonnen in de natuur om kunstmest te produceren. Normaal gesproken maakt ICL de kunstmest van fosfaatertsen, maar die worden op termijn steeds moeilijker winbaar. Bovendien is het fosfaat op slechts een paar plekken ter wereld goed beschikbaar, wat een afhankelijkheid van die landen kan opleveren. “Fosfaat is een meststof die je op geen enkele manier door een andere stof kunt vervangen. Daarom moeten we de fosfaatketens gaan sluiten”, stelt Anthony Zanelli, vice-president Phosphate Operation Europe van ICL.

Niet alle P-houdende kunstmeststoffen van ICL zijn met de nieuwe productielijn te maken. Het nieuwe proces levert namelijk lagere fosfaatgehaltes op dan bij kunstmest uit natuurlijke bron. “In de toekomst kunnen we de hoeveelheid circulair fosfaat in nieuwe producten vergroten", aldus Zanelli.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer