Schone+put+door+stimuleren+goede+bacteri%C3%ABn
Achtergrond
©

Schone put door stimuleren goede bacteriën

Veel varkenshouders kampen met drijf- en of bezinklagen in de mestputten. Dat zorgt voor problemen met het leegmaken van de putten en heeft vaak ook negatieve gevolgen voor het stalklimaat. Door het gebruik van het toevoegmiddel BioAktiv is dat probleem op te lossen, blijkt uit de ervaring van varkenshouder Hein Houbraken.
Hein kampte met name met dikke mestbulten onderin de put. Achterin de afdeling kwam die mestbult bijna boven de roosters uit. Daardoor kreeg hij de mest niet goed uit de put en kon dit daardoor niet goed scheiden en benutten op de eigen grond. Hij klopte met het probleem aan bij Jos Hendriks van TopTurn die onder andere het toevoegmiddel BioAktiv levert.

In eerste instantie begon Hein met het toedienen van BioAktiv MZ direct aan de mest. Daarmee losten de mestbulten al grotendeels op. Na een ronde schakelde hij in overleg met Hendriks over naar het toedienen van BioAktiv via het brijvoer. Die vorm heet BioAktiv Salis V en heeft een iets andere basis, zodat het toedienen via het brijvoer mogelijk is.
BioAktiv is via een speciaal bioresonantie procedé geactiveerde vorm van zout. Door het procedé stimuleert BioAktiv de zuurstof minnende bacteriën in de mest – die heten de aerobe bacteriën – terwijl in mest juist de anaerobe bacteriën – die dus niet van zuurstof houden- actief zijn.

Luchtbelletjes

Door BioAktiv gaan dus juist wel de zuurstof minnende bacteriën aan het werk. Dat is heel goed te zien aan de luchtbelletjes in de bovenste mestlaag. Dit voorkomt dan ook het ontstaan van drijf- en bezinklagen in de mest.
Bij dit voordeel blijft het niet. Omdat er de andere bacteriën – de anaerobe bacteriën – minder kans krijgen veranderen ook de omzettingsprocessen in de mest. Er gaat minder stikstof verloren en komt minder ammoniak vrij. Resultaat is dat er meer stikstof in de mest blijft en minder ammoniak in de stallucht. Het stalklimaat verbeterd en de ammoniakuitstoot naar de omgeving daalt.
De vliegenoverlast op het bedrijf zal ook verminderen. Want normaal blijven de vliegenlarven in leven op de drijflagen die op de mest ontstaan. Zonder drijflagen gaan de vliegenlarven dood en zal het aantal vliegen ook veel minder zijn.

Betere vertering

Daarnaast heeft het gebruik van BioAktiv Salis V via het brijvoer ook nog direct positieve gevolgen voor de varkens. Het toevoegmiddel stimuleert al in de darmen van het varken de zuurstof minnende bacteriën. Dat zijn met name de bacteriën met een positieve werking op de vertering van de voeding.

Bekijk hier de fotoreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer