Jong+aankopen+beste+keuze
Achtergrond
©

Jong aankopen beste keuze

Opfokzeugen aankopen op jonge leeftijd is de beste keuze voor een goede stabiele gezondheidsstatus op het bedrijf. De jonge opfokzeugen krijgen dan veel tijd om te adapteren (wennen) en gaan goed voorbereid naar de inseminatiestal.

Een goed proces van quarantaine, adaptatie en cooling down duurt minimaal 12 weken. Bij aankoop op dekrijpe leeftijd is er te weinig tijd voor dit proces. De aankoop 12 weken naar voren halen is ook niet ideaal. De opfokzeugen zitten dan volop in ontwikkeling. Jong aankopen van opfokzeugen, direct na spenen, eventueel een paar weken later, of op 10 weken leeftijd, is dan ook het beste.

De aankoop van fokspeenbiggen heeft volgens Wout Rovers, account manager bij Topigs Norsvin diverse voordelen. “Een fokspeenbig heeft in het kraamhok nog het minste meegemaakt, de kans dat je nieuwe ziektekiemen binnenkrijgt met de aankoop van fokspeenbiggen is heel klein. Grootste voordeel is dat de vermeerderaar ruim de tijd krijgt om de opfokzeugen te laten adapteren aan de gezondheidsstatus van zijn bedrijf.”

Start in quarantaine

Belangrijk bij de aankoop van opfokzeugen als fokspeenbig is een opvang in een goed afgezonderde quarantaineruimte. De biggen mogen de eerste zes weken niet in aanraking komen met de rest van het bedrijf. Ze mogen niet ziek worden en de kiemen die ze zelf meenemen mogen zich niet verspreiden naar het zeugenbedrijf. In de eerste zes weken kan de zeugenhouder al wel starten met het vaccineren van de biggen tegen de kiemen die op zijn bedrijf een rol spelen, zoals PRRS of APP.

Na de eerste zes weken gaan de jonge opfokzeugen naar de volgende afdeling. Ook daar moeten ze apart blijven van zeugen. In deze vroege opfokperiode krijgen de dieren de overige vaccinaties, vervolgens kan na 6 weken gestart worden met de adaptatie van de opfokzeugen zodat zij adapteren aan de bedrijfseigen kiemen. In de praktijk blijkt dat een slachtzeug bij de opfokzeugen brengen heel wisselende resultaten geeft, net als bijvoorbeeld mest van de zeugen.
De beste manier om de opfokzeugen gecontroleerd in aanraking te brengen met de bedrijfseigen kiemen is volgens Rovers het gebruik van kauwtouwen of juten zakken. Die komen eerst een half uur bij de zeugen in de groepshuisvesting te hangen en gaan dan een half uur naar de opfokzeugen. Dit wordt 6 opeenvolgende weken herhaald.

Cooling down

Hierna krijgen de opfokzeugen dan tijd voor de cooling down. Ze bouwen immuniteit op tegen de bedrijfseigen kiemen en de uitscheiding van die kiemen stopt. De opfokzeugen gaan na de zes weken adaptatie naar de opfokafdelingen. Totdat ze een week of 26 zijn krijgen ze dan de tijd om goed te ontwikkelen. Daarna start de tweede of derde ronde van vaccinatieprogramma.
Op een leeftijd van 30 weken, vier weken voor het verwachte inseminatiemoment gaan de opfokzeugen naar de inseminatiestal. Daar draaien ze dan mee in de berigheidscontrole. Ze wennen dan ook vast aan de oudere zeugen en aan de boxen.

Door het jong aanvoeren van opfokzeugen krijgt een zeugenhouder iedere zes weken een koppel dieren van dezelfde leeftijd aangevoerd. Hij kan hierdoor de opfok gestructureerd volleggen en de vervanging van zijn zeugen goed plannen. Tegen de tijd van het insemineren kan hij dan starten met de inzet van de opfokzeugen die het eerst het gewenste gewicht bereiken. Daarmee is dan te voldoen aan de wekelijkse behoefte van nieuwe zeugen.

Bekijk hier de fotoreportage over de opfok van jonge zeugen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer