Gezondheid+vooruit+met+SPF%2Dopfokzeugen
Bedrijf in Beeld
©

Gezondheid vooruit met SPF-opfokzeugen

Wil je de gezondheidsstatus van je bedrijf verbeteren, dan is aanvoeren van SPF-opfokzeugen een optie. Wel moet je die opfokzeugen dan jong aankopen en zorgen voor een lang, goed opgebouwd adaptatieproces, heeft zeugenhouder John van Paassen ervaren. Inmiddels komen er al zeven jaar lang SPF-opfokzeugen naar het bedrijf. De zeugenhouder haalt ze met eigen vervoer op, op een leeftijd van zeven weken. Zes weken lang komen de jonge zeugjes in quarantaine en in die periode krijgen ze de eerste vaccinaties. Daarna volgt de adaptatie. Dat gebeurt voorzichtig door met kleding die gedragen is in de vleesvarkensstal door de afdeling te lopen en ook door gebruik te maken van kauwtouwen. Gebruik van slachtzeugen of mest pakte niet goed uit. Door de aanvoer van ziektevrije opfokzeugen en de juiste aanpak van adaptatie is het eindresultaat goed. Biggen en vleesvarkens krijgen geen vaccinatie meer tegen PRRS, circo, APP en Mycoplasma. De groei is inmiddels gestegen naar gemiddeld 914 gram per dag en de voerconversie is gedaald naar 2,33.

Lees meer over de aankoop van jonge opfokzeugen.

Tekst: John Lamers
Foto’s: Van Assendelft fotografie

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer