Ware+transportverhaal+en+bordeskeuring
Blog
©

Ware transportverhaal en bordeskeuring

Het Europees Parlement stemt vandaag over een rapport over de uitvoering van de Europese diertransportwetgeving. Onder de indruk van gruwelijke beelden, komen bepaalde fracties opnieuw met generaliserende vooroordelen en veroordelingen tegen boer en transporteur. De eerlijke video van varkenshouderszoon Victor Brooimans uit Dronten over het vervoer van biggen in moderne veewagens, kregen de heren en dames politici niet te zien!

Toch is dat mijn inzet geweest in dit rapport: het ware verhaal vertellen. De oorzaak van het getoonde dierenleed is niet onze dierhouderij, maar de gebrekkige handhaving door de overheden van een handvol nieuwe lidstaten van de EU. Terwijl elders beide ogen worden toegeknepen, controleert in ons eigen land de ene dierenarts de andere NVWA-dierenarts bij de klepkeuring van varkens die een uurtje over de grens naar Duitsland gaan.

Ons verzoek namens CDA, VVD en SGP in de EU-landbouwcommissie om eindelijk eens de bordeskeuring mogelijk te maken, ontving steun van een enorme meerderheid van het EU-Parlement! De Europese Commissie moet dus aan de slag met 'einde klepkeuring'! Kortere wachttijden en snellere keuring verminderen onnodige stress bij de dieren. EU-regels over diergezondheidscertificaten belemmeren nu nog het vervoer van varkens uit Nederland naar bijvoorbeeld een dichterbij gelegen Duitse slachterij. Ook die overbodige regels moeten snel op de schop, zo is ook het EU-Parlement met mij eens.

De emotionele oproep om het vervoer van levende have naar landen buiten de EU te verbieden als die landen niet snel de Europese normen overnemen, gaat mij veel te ver. Deze oproep brengt de export van onze springpaarden, fokzeugen en -stieren in gevaar! We moeten eerst zelf onze zaakjes op orde brengen ín Europa.

Gelukkig rekende Cor Pierik deze week namens het CBS af met het nepnieuws van Varkens in Nood over een ‘miljoenen illegale varkens’. De varkensnood zal inderdaad toenemen, als de hetze tegen varkenshouders door blijft gaan. Nergens zijn de dierenwelzijnsstandaarden zo hoog als in ons Noordwest-Europa. De stalinbraken en bedreigingen die door internationale dierenextremisten worden gericht op boerengezinnen zijn onaanvaardbaar. Zij brengen de gezondheid van mensen en dieren in gevaar. Met CDA-minister van Justitie Ferd Grapperhaus, Eurocommissaris van Justitie en Terrorismebestrijding Vera Jourová en Eurocommissaris van Landbouw Phil Hogan werk ik samen voor een hardere aanpak van deze vorm van terrorisme in Nederland en Europa!

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementslid voor CDA

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer