POV+op+volle+kracht+vooruit
Nieuws
©

POV op volle kracht vooruit

Op 26 november werden Linda Janssen, Wouter Oude Voshaar en Eric Stiphout nagenoeg unaniem gekozen tot respectievelijk voorzitter en dagelijks bestuursleden van de POV. De nieuwbakken voorziter wil werken aan waardering voor en vertrouwen in de sector. "Varkenshouders moet tijd worden gegund om zelf te werken aan verduurzaming. Ik vind dat ze nu in een oneerlijke positie worden geduwd.” 

Naast het op volle sterkte brengen van het dagelijks bestuur van de POV (Bart Verhees, Eric Holleman, Wouter Oude Voshaar, Linda Janssen, Alfred van Lenthe, Bart Vossen, Eric Stiphout. Foto: Alain Baars) werden in Heteren ook het Jaarwerkplan en de begroting 2019 zonder tegenstemmen goedgekeurd. De POV zet in op versterking van de marktpositie door ketensamenwerking en kostenbeheersing. Ook wil de vereniging werken aan een sectorplan Gezonde dieren en een bestendig overheidsbeleid voor ammoniak, geur en fijnstof. Een betrouwbaar en robuust mestbeleid, met mestverwerking en mestverwaarding, krijgt hoge prioriteit bij de POV.

Stimulerende boodschappen


Via een videoboodschap richtte LNV-minister Carola Schouten zich tot de POV-vergadering.  Zij wees op het grote belang van samenwerken aan een duurzame en maatschappelijke geaccepteerde varkenssector en aan het samen een sterke POV zijn. De toekomst van varkenshouders gaat Schouten aan het hart.

Uri Rosenthal, voorzitter van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij: “Voor mij is het een erekwestie geworden dat de koek eerlijker wordt verdeeld. Het kan niet zo zijn dat alle ketenpartijen een goede boterham verdienen behalve de varkenshouders.” Rosenthal riep de varkenshouders op nu door te pakken met het actieplan Vitalisering varkenshouderij. “Gezien het huidige maatschappelijke klimaat krijgen jullie geen betere minister dan Carola Schouten. Bovendien zijn drie van de vier regeringspartijen de sector welgezind. Maak van deze politieke gelegenheid zoveel mogelijk gebruik.”

Een kritische noot had Rosenthal ook. “Jullie moeten hard zijn tegen die paar mensen die het voor de hele sector verpesten”. Rosenthal doelt hiermee op de fraudes met mest. “Verwijder de rotte appels uit de mand.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer