Wat+doen+met+120+miljoen%3F
Blog
©

Wat doen met 120 miljoen?

De overheid heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld.  Via een subsidie kunnen varkenshouders in veedichte gebieden stoppen met het houden van varkens op locaties die geuroverlast veroorzaken. De subsidieregeling richt zich op varkensbedrijven in de concentratiegebieden Zuid en Oost van de Meststoffenwet.

Maar wat betekent dit nu? Wil een varkenshouder meedoen met deze regeling? Komt hij in aanmerking? Ik weet in ieder geval zeker dat deze regeling voor veel ondernemers tot een nieuw keuzemoment leidt. Het brengt weer veel onzekerheid teweeg in vele gezinnen. Willen we wel meedoen? Of we willen meedoen, maar komen we wel aan bod? Naast deze onzekere periode dienen ook nog de nodige financiële overwegingen te worden gemaakt.

Om deze mogelijke staking van een varkensbedrijf financieel verder te voeden, heb ik een ruwe rekenopzet gemaakt. Alle bedragen zijn inschattingen. Ook de hoogte van de subsidiebedragen per zeug en per vleesvarken zijn nog niet bekend. Als de subsidiebedragen per diercategorie bekend worden, is deze tabel eenvoudig aan te passen.Ieder onderdeel van bovenstaande tabel zal voor elk bedrijf individueel moeten worden beoordeeld. Daarna kan een echte definitieve afweging worden gemaakt. Behalve de financiële afweging is eigenlijk nog veel belangrijker dat bij deelname aan deze regeling je bedrijf écht moet gaan stoppen. Hiermee stopt dan ook je inkomen! Hoe ga je voor een ander inkomen zorgen? Wat ga je dan doen? En wát wil je doen? Deze onzekerheid richting de toekomst is mogelijk nog veel spannender.

Het is wachten op de bekendmaking van de werkelijke bedragen vanuit die ‘opkoopregeling’. Door op deze site te kijken, blijft u op de hoogte.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer