Afscheid
Blog
©

Afscheid

Op 11 december ben ik gestopt als voorzitter van Coöperatie Topigs/Topigs Norsvin. Een mooi moment omdat het bedrijf er goed voor staat en in goede handen is. Het bestuur van Coöperatie Topigs is de laatste jaren versterkt met veel jonge en enthousiaste krachten. Daar heb ik heel veel vertrouwen in. Ik maak met plezier plaats voor een nieuwe generatie bestuurders. Daarom is dit ook mijn laatste blog als bestuurder van Coöperatie Topigs.

Eind jaren '90 ben ik bestuurlijk actief geworden bij het toenmalige Stamboek Noord. De varkenshouderij - en ook Topigs Norsvin - zijn sindsdien enorm veranderd. Toen hadden we een flinke discussie over internationaliseren. Nu vindt meer dan 80% van de business van Topigs Norsvin in het buitenland plaats.

In het buitenland zijn de ontwikkelingen nog veel harder gegaan dan hier. Ik heb daar vele blogs over geschreven. Wel mooi is dat Nederlandse boeren nog steeds het beleid van Topigs Norsvin mede kunnen bepalen. Ook mooi is dat deze boeren beseffen dat de wereld het speelveld is. De ontwikkelingen in de varkenshouderij wereldwijd hebben mij enorm geïnspireerd. De vraag wat die ontwikkelingen voor Nederland betekenen, houdt mij elke dag bezig.

Het is niet altijd makkelijk als je de wereld ziet veranderen en dat die veranderingen elders veel harder gaan dan in Nederland. Ik heb zien gebeuren dat Nederland is veranderd van gidsland naar volger op steeds grotere afstand.

Ik ervaarde het als lastig om ook collega-varkenshouders dit in te laten in zien. Het lukte mij niet altijd om mijn pogingen de veranderingen in de wereld te duiden, goed over te laten komen. Varkenshouders kregen soms het idee dat ik vond dat ze het niet goed deden. Dat was absoluut niet mijn bedoeling, maar het was soms buitengewoon lastig.

Ik besef al te goed dat de veranderende omstandigheden in onze omgeving een heel hoog weerstandsvermogen van de varkenshouders vraagt. Toch zie ik geweldige kansen voor de Nederlandse varkenshouderij. Ik ga mij daar nu op een andere manier voor inzetten. Velen van u zal ik op mijn pad weer tegenkomen.

Van Coöperatie Topigs/Topigs Norsvin heb ik veel waardering gekregen voor mijn inzet. Hoe mooi is het als je je voortaan 'Erelid' van deze prachtige organisatie mag noemen.

John Lorist
Varkenshouder en ondernemer

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer