Hoogste+tijd+voor+integratievorming
Achtergrond
©

Hoogste tijd voor integratievorming

“In de fokkerij van zowel varkens als koeien, pluimvee en vissen draait het om het duurzamer maken van de dierlijke eiwitproductie. De fokkerij moet bijdragen aan een beter dierenwelzijn, efficiënter benutten van grondstoffen en reststoffen, minder gebruik hoeven maken van antibiotica en een zo beperkt mogelijke impact op de omgeving en de natuur.”

Dat stelt Johan van Arendonk, Chief Innovation & Technology Officer bij Hendrix Genetics in Boxmeer, in de rubriek ‘Op de bank met’ in de decembereditie van Varkens.nl. Van Arendonk jaagt fokkerij-innovaties aan. Bij Hendrix Genetics stuurt hij de onderzoeksteams bij verschillende R&D centra aan en stemt hij de onderzoeken op elkaar af. Daarnaast onderhoudt hij contacten met externe onderzoekspartijen waaronder Wageningen Universiteit & Research. “Nederland en Duitsland lopen op het gebied van het verduurzamen van de dierlijke eiwitproductie voorop. Maar de trend gaat wereldwijd dezelfde kant op. De groeiende wereldbevolking jaagt die ontwikkeling aan. De fokkerij zal samen met andere partijen daar een passend antwoord op moeten zien te geven.”

Broodnodig


Innovaties in de varkenshouderij - maar ook andere dierlijke sectoren - zijn broodnodig. De meeste vernieuwingen kosten echter extra geld en zetten het rendement verder onder druk. Door nauwere samenwerking binnen de keten is daar volgens Van Arendonk meer grip op te krijgen. “De Nederlandse varkenshouderij heeft veel positieve punten maar is te gefragmenteerd. Iedere schakel in de varkensvleesproductieketen werkt hard, maar het is wel ieder voor zich. Faalkosten moeten eruit en de productie dient aan te sluiten op de veranderende wens van groepen consumenten. Een betere afstemming en samenwerking is nodig om samen beter vlees te produceren en ook nog een hogere opbrengstprijs te kunnen realiseren. De Nederlandse varkenssector zal naar nauwere samenwerkingsvormen toe moeten. Dat gaat samen met het opgeven van vrijheid. Maar daar staat dus wel iets tegenover.”
Nauwere samenwerking is volgens Van Arendonk onontkoombaar voor de varkenshouderij in Nederland. “Er liggen geweldige kansen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer