Het+k%C3%A1n+ook+anders
Blog
©

Het kán ook anders

Het aantal biggen dat momenteel geboren wordt laat te wensen over. Gek genoeg geeft dit een tevreden stemming onder de zeugenhouders: de biggenprijzen gaan stijgen! Leve de vrije handel en het spel van vraag en aanbod. Zo is Nederland groot geworden.
Toch gek dat dit denken onze sector ook zo in de tang houdt, zolang de meeste zeugenhouders worden afgerekend op het aantal verkochte biggen. Want wat die big daarna gaat doen, dat doet er niet toe. En daar zit hem net de crux. Investeringen voor bijvoorbeeld een kwalitatief goede PRRS-vrije big, moeten gedaan worden op het zeugenbedrijf. Het betaalt zich echter terug in de vleesvarkensstal. Dik zestig gram groei per dag meer en achttien kilo voer per varken minder! Dat zijn per jaar 10 kruiwagens voer per hok van twaalf vleesvarkens. Tussenoplossing: biggen vaccineren. Heb echter niet de illusie dat je dan PRRS-vrij gaat worden, daar is meer voor nodig. Kan het dan anders?
Onlangs ben ik op bezoek geweest bij een integratie in Spanje. Alles hebben ze in beeld, van geboorte tot slacht. Zwakke biggen in de kraamstal en zwakke biggen rond spenen? Op tijd mee stoppen! Biggen terugleggen? Uit den boze! Anders houd je PRRS in stand. Tot heil van de algehele diergezondheid zijn deze offers verantwoord.
Als we als Varkens BV Nederland nu geen stappen gaan maken in de aanpak van PRRS, dan zakken we verder weg. Samen is daarbij het sleutelwoord. Niet wijzen naar elkaar, maar samenwerken. Met elkaar aan de slag. Een keten is immers net zo sterk als de zwakste schakel. De kennis om PRRS-vrij te worden hebben we. De techniek voor monitoring is betaalbaar. Waarom wachten?

Rutger Jansen
Varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer