Contouren+Venhorstse+proefstal+FamilieVarken+zichtbaar
Nieuws
©

Contouren Venhorstse proefstal FamilieVarken zichtbaar

De officiële aftrap van het project Het FamilieVarken en de realisatie van de familievarkensstal heeft op 28 november plaatsgevonden. In de rozetvormige bouwput in Venhorst werd het startschot gegeven. De komende jaren worden volgens projectleider Tjacko Sijpkens benut voor ontwikkelen van technologieën voor het kleinschalig houden van varkens onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden.

Alleen genodigden waren aanwezig bij de verrichtingen van Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en agrarisch verantwoordelijke Annemarie Spierings. Bouwbedrijf Dura Vermeer was al gestart met het grondwerk en voorbereidingen van de bouw van de proefstal. De modulair te bouwen stal van circa 1.000 vierkante meter gaat plek bieden aan 45 zeugen met hun nakomelingen. Het is een proefstal met innovaties en technieken. Enerzijds om de varkens te ondersteunen bij het zo optimaal mogelijk kunnen uitvoeren van natuurlijk gedrag. Anderzijds om zo duurzaam mogelijk varkens te houden, energieneutraal en met zo min mogelijk emissies van ammoniak en geur. Uiteindelijk zal het bijzondere vlees van de FamilieVarkens als niche zijn weg moeten zien te vinden op de Nederlandse afzetmarkt.

Consortium van bedrijven


Hendrix Genetics gaat de genetica leveren. Coppens diervoeding, Inno+, Kamplan, Vereijken en Wageningen Univerity & Research zijn eveneens bij het project betrokken. Ivo Bekkers uit Erp - die de vleesvarkens in de traditionele stallen op hetzelfde kavel verzorgt - zal ook de dagelijkse verzorging van de familievarkens op zich nemen. Ergens in maart 2019 zullen de eerste zeugen arriveren. Dan zullen jaren van experimenten en leren moeten leiden tot een snel en makkelijk op te schalen onderscheidend en vooruitstrevend houderijconcept. Sijpkens hoopt dat het FamilieVarken zich evolueert tot een maatschappelijk gedragen productiesysteem.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer