44+keer+kleiner+risico+na+douchen
Nieuws
©

44 keer kleiner risico na douchen

Douchen kan het risico op de insleep van ziektekiemen flink verkleinen. Volgens internationale experts is het risico zelfs 44 keer kleiner na douchen, meldt de nieuwsbrief van IKB Ei. Dat geldt dan voor een hoog pathogeen vogelgriepvirus. Voor de virusziekten en andere besmettelijke ziekten bij varkens zal ook zo'n grote risicobeperking haalbaar zijn.

Het bezoek van vooral een dierenarts en voorlichter - die op meerdere bedrijven komen - vormt een risico voor het overbrengen van ziektekiemen. Stofdeeltjes op kleding, schoeisel, handen en haar kunnen besmettingsbronnen zijn omdat ziektekiemen zich aan deze stofdeeltjes kunnen hechten. Met name in het haar en in de neus hopen stofdeeltjes met ziektekiemen zich op en die ziektekiemen kunnen daar zelfs een dag tot enkele dagen overleven.

Neus snuiten


Daarom is het tijdens het douchen van belang om - naast het wassen van haren, lichaam en oren - ook de neus goed te snuiten. Zo is de kans op verspreiding van ziektekiemen van mens naar dier het kleinst.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer