Vrolijk+%27Weekend%27+met+circulaire+varkens
Blog
©

Vrolijk 'Weekend' met circulaire varkens

Circulaire landbouw is een recent gelanceerd motto van onze minister van Landbouw, Carola Schouten. Dit kunnen we prima aangrijpen om ons als varkenshouderij positief te onderscheiden. Natuurlijk wisten we dit al, . Maar nog mooier is het bewijs dat je hiervoor kunt verzamelen als je deelneemt aan 'Het Weekend van het Varken'.

Eens per jaar hebben we de eer dit jaarlijks terugkerend evenement met onze buitendienst te ondersteunen bij de familie Van den Berkmortel. Helaas zijn er de laatste jaren steeds minder varkensbedrijven gekomen die zo'n 'varkensweekend' organiseren. Maar dat wordt bij die familie in Sint-Oedenrode ruimschoots gecompenseerd. De opzet is professioneel en positief voor de varkenshouderij. Bovendien wordt er vooraf zeer veel gedaan aan promotie.

Enorme bezoekersaantallen waren er in september bij dat evenement op de boerderij. Zij waarderen een goed stuk varkensvlees. Onder hen waren ontzettend veel kinderen. Je komt er dan achter dat er veel vragen over de varkenshouderij leven bij het grote en kleine publiek. Uniek is de mogelijkheid om te vertellen hoe circulair onze sector is en om dat ook te laten zien. Op een tafel stonden alle bijproducten uitgestald die daar worden gevoerd als onderdeel van het varkensrantsoen. Het aantal vragen van met name kinderen was enorm. Krijgen de varkens elke dag frietjes? Ja, zij krijgen dat wel elke dag! Eten ze ook brood? Jazeker. Drinken ze producten van bier en worden ze dan niet dronken? “Nee, want ze genieten met mate. En nog veel meer, mooie, leuke vragen werden gesteld.

Prachtig moment om aan te geven dat varkens de kwalitatief goede overblijfselen van de productie van voedsel voor de mensen, opwaarderen tot een lekker stukje varkensvlees. Iets wat mensen graag eten zoals frietjes, omzetten in iets wat ze ook ze ook met heel veel smaak opeten. Zo verscheen menig glimlach op het gezicht van vragenstellers, als degenen die de antwoorden mochten geven.

Circulair is voor kinderen nog een lastig begrip. Maar wat een lekker stukje varkensvlees is, begrijpen ze wel allemaal. En eigenlijk het opwaarderen van de reststromen ook wel. Zo moeilijk is circulair dus niet.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer