Speendiarree+door+lage+wateropname
Nieuws
©

Speendiarree door lage wateropname

Biggen die na spenen niet genoeg drinken, kunnen speendiarree krijgen. Dat is onlangs in de praktijk gebleken op een bedrijf dat een nieuwe biggenstal in gebruik had genomen, meldt Ruud de Groot, Specialist Zeug en Big bij Agrifirm. Oorzaak bleek een te zwaar werkende drinknippel.

De zeugenhouder had in de nieuwe stal voor de gespeende biggen diergezondheidsproblemen. Speendiarree stak geregeld de kop op, terwijl dat in de oude stal niet het geval was. De Groot is toen met behulp van de UniQ biggenscan aan de slag gegaan om achter de oorzaak te komen. Die scan werd samen met de dierenarts ingevuld. Resultaat was dat er mogelijk een probleem kon zijn met de wateropbrengst in de nieuwe biggenstal.

Te zwaar


In de stal is vervolgens de nippelopbrengst gemeten. Die bleek 500 milliliter per minuut te zijn. Dat is een goede waarde, dus daar lag niet direct een probleem. Wel bleek dat de bediening van de nippel erg zwaar was. De waterbakken waren ook te droog. Daaruit bleek dat de biggen waarschijnlijk niet genoeg dronken.

Die lage wateropname direct na spenen zorgde voor een te lage voeropname door de biggen. Daarnaast gingen de biggen juist veel drinken als het wel lukte om de nippel goed te bedienen. Die twee factoren samen waren waarschijnlijk de reden voor het optreden van de speendiarree.

Nippels vervangen


De zeugenhouder heeft op basis van deze resultaten de drinknippels in de biggenstal vervangen. Daarna heeft hij enige tijd de voeropname in de eerst week bijgehouden. "Die ging flink omhoog en dat was ook direct te zien aan het type en de ontwikkeling van de biggen", zegt De Groot. “Met het uitvoeren van de UniQ Biggenscan kun je dus absoluut de bigkwaliteit en het rendement van de ondernemer verbeteren.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer