Bad

Terwijl mijn benen nog nagloeien en met een tevreden glimlach op m’n gezicht bij de herinnering, zit ik op een warme avond m’n laatste column voor de zomervakantie te tikken. Ja, ik ben weer geweest: naar Frankrijk met Big Challenge. Het was weer een onvergetelijke week. Nieuwe mensen leren kennen en heel veel oude bekenden getroffen. Hoe onvoorstelbaar is het dat een bad - jaren nadat je eruit bent gestapt - bij de eerste teen die je er weer in steekt nog steeds zo warm aanvoelt.

En ik moet eerlijk zeggen, ik had het ook wel nodig. Dat gevoel van saamhorigheid, van samen strijden voor een doel, van even alle ego’s opzij en commerciële belangen aan de kant. Tijdens de koersweek zei ik het tegen m’n kamergenoten: hoe kan het toch dat het hier wél kan. Dat er blijkbaar zoiets vreselijks als kanker nodig is om even de ideale wereld te creëren.

Want voordat ik ging, was ik er eigenlijk wel een beetje klaar mee. Als je ziet hoeveel energie en tijd we de afgelopen jaren in het opzetten van een goed kennisprogramma hebben gestoken en hoe vaak we dezelfde kleine groep geïnteresseerden treffen, moet ik soms heel erg m’n best doen om niet te zeggen: ‘laat maar’. De grote massa blijft toch redelijk ongeïnteresseerd in de eigen of andermans ontwikkeling. Of denkt: ‘laat een ander het maar oplossen’.

Dat was ook wel wat ik hoorde van de paar varkenshouders die meefietsten in Frankrijk. ‘Het zijn altijd dezelfde mensen die zich inspannen voor het grote geheel.’ Bij Big Challenge, maar ook voor sectorpromotie. Of het nu zichtstalhouders zijn of Klassenboeren, het is een kleine groep die het gevoel heeft de kooltjes uit het vuur te halen voor de rest.

De week in Frankrijk heeft ervoor gezorgd dat ik niet in dat negatieve gevoel wil blijven hangen. Daarom heb ik ter plekke besloten dat ik volgend jaar weer in een écht varkenshouderijteam de berg op ga fietsen. Het kan toch niet zo zijn dat we binnen Big Challenge - begonnen vanuit onze sector - de varkenshouders met een lampje moeten zoeken?

Dus varkenshouders: laat zien dat ik het mis heb. Dat jullie wél geïnteresseerd zijn in elkaar en in de sector. Dat het gewoon een tijdelijke dip was waar we in zaten. Fiets volgend jaar mee in het varkenshouderijteam en krijg die positieve boost van samen aan iets bouwen, net zoals ik die heb gehad. En dan zien we elkaar daarna vást ook vaker op een kennissessie.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer