Iets+minder+uitval+biggen+in+2017
Nieuws
©

Iets minder uitval biggen in 2017

De vitaliteit van de biggen is in 2017 licht verbeterd. De uitval bij de biggen in het kraamhok is in heel 2017 gedaald naar 13,3 procent tegenover een uitval van 13,6 procent in 2016. De Stuurgroep Bigvitaliteit ziet in deze daling een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan.

Vorig jaar was het de zeugenhouders nog niet gelukt een daling van de uitval in te zetten. De uitval van 13,6 procent in 2016 was iets hoger dan de 13,5 procent in 2015. In 2017 was er dus wel een daling mogelijk. Dat is een positief resultaat en de sector werkt volgens de Stuurgroep hard aan het verder verbeteren van de bigvitaliteit.

Checklist bigvitaliteit


Om een verdere verbetering te bereiken, heeft de Stuurgroep begin dit jaar de checklist bigvitaliteit gelanceerd. Erfbetreders kunnen deze checklist samen met varkenshouders en deskundigen invullen. Met het invullen van de checklist krijgt de varkenshouder een goed inzicht in de succesfactoren en verbeterpunten op het bedrijf. Met deze praktische lijst kan hij dan aan de slag. Daarvoor zijn een aantal protocollen opgesteld met tips die helpen bij het oppakken van verbeterpunten. Voor het verder verbeteren van de bigvitaliteit staat de varkenshouder er volgens de Stuurgroep dan ook niet alleen voor. Het betrekken en motiveren van de erfbetreders bij het verbeteren van de bigvitaliteit is een belangrijke voorwaarde voor succes.

Onderzoeksagenda Varkenshouderij


Het verbeteren van de bigvitaliteit is onderdeel van de brede Onderzoeksagenda Varkenshouderij die door de POV samen met ketenpartners is opgesteld en wordt gefinancierd. Alle uitdagingen waar de varkenshouderij voor staat, krijgen prioriteit.Zoals de bigvitaliteit en intacte staarten, castratie en berengeur, verminderen antibioticagebruik en de omgang met data- en informatiestromen in de varkenshouderij. Alles is gericht op het praktisch onder de aandacht brengen van onderzoekkennis bij de varkenshouders.

Hier zijn de checklist bigvitaliteit en de protocollen voor zorg rond de geboorte, opfokzeugen en reinigen en ontsmetten te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer