Keuzes maken

Voor hen die mijn vorige blog hebben gelezen kan ik nu een stuk duidelijkheid geven. Het varkensbedrijf is verkocht en de werkzaamheden worden door de nieuwe eigenaar uitgevoerd. Voor mij betekent dit dat ik op zoek ga naar een nieuwe uitdaging. Als de inwerktijd, die afgesproken is bij de verkoop, verstreken is, wil ik graag bij een nieuwe onderneming aan de slag gaan.

In de laatste weken heb ik veel bedrijven bezocht en gesproken met de mensen die ze leiden. Wij mogen echt wel trots zijn op de varkenshouderij in het zuiden. Enerzijds dat er prachtige, goed functionerende bedrijven zijn, die klaar zijn voor de toekomst. Anderzijds ook dat er ondernemers achter staan die passie hebben voor hun vak en vol enthousiasme hun bedrijf lieten zien.

Er is momenteel veel vraag naar mensen die in de varkenshouderij willen werken. Voor hen is het plezierig dat ze nu kunnen kiezen. Ook voor werknemers geldt dat ze passie vinden of hebben in hetgeen ze doen. Mijn passie ligt meer bij de vleesvarkens en hun voeding dan bij de zeugenhouderij. Niet omdat het in de zeugenhouderij niet goed is, want dat is zeker niet het geval, maar meer wat je gevoel zegt over de omgeving, werkzaamheden of de ondernemer.

Het moeilijke, als je meerdere mogelijkheden hebt waar je aan de slag kunt, is het maken van keuzes. Ben ik normaal gesproken iemand die goed en snel beslissingen neemt, nu twijfel ik. Ik denk veel te lang na over de keuze die ik ga maken. Belangrijk voor mij is dat je de uitgangspunten die je stelt aan het begin van zo`n proces als voorwaarde blijft houden eventueel met zijdelingse verschuivingen.

Om het voor mezelf niet te moeilijk te maken heb ik een einddatum gesteld. Dan moet de knoop worden doorgehakt. Dit ook om duidelijkheid te geven aan de ondernemers met wie ik in gesprek ben. Zij moeten ook aan de slag kunnen met andere kandidaten.

Inmiddels is dat keuzemoment geweest. Binnenkort ga ik aan mijn nieuwe baan beginnen. Wat de doorslag gaf was dat ik er zelfstandig ben in tijdplanning en aansturing van het bedrijf en het optimaliseren van de brijvoer rantsoenen. Een mooie uitdaging wat mij betreft.
Omdat ik nog niet met mijn nieuwe werkgever gesproken heb over het schrijven van blogs, sluit ik af met mijn eigen titel.

Jan van de Weem
Gepassioneerd werkzaam in de vleesvarkenshouderij

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer