Meeste+euro%E2%80%99s+bij+varkensvleesexport+naar+Verenigd+Koninkrijk
Nieuws
©

Meeste euro’s bij varkensvleesexport naar Verenigd Koninkrijk

Vijftien procent van de totale exportwaarde van varkensvlees komt vanuit het Verenigd Koninkrijk. Als er na de Brexit geen goed handelsakkoord komt met het Verenigd Koninkrijk, kan dit voor de Nederlandse varkenssector dan ook behoorlijke gevolgen hebben. Vorig jaar leverde de export van varkensvlees in totaal zo’n 2,6 miljard euro op, blijkt uit cijfers van het CBS. 

De CBS-cijfers over de exportwaarde zijn gepubliceerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De exportwaarde is een optelsom van alle varkensvleesproducten: niet alleen vers vlees en ingevroren vlees maar ook vleeswaren en bijproducten. De totale exportwaarde van varkensvlees is vorig jaar gestegen van 2,4 naar 2,6 miljard euro.

Dure producten


Naar het Verenigd Koninkrijk worden naar verhouding veel dure verder verwerkte producten - zoals bacon - geëxporteerd. Daardoor gaat er voor 392 miljoen euro aan varkensvleesproducten naar dit land, een aandeel van 15 procent.

Italië tweede


Na het Verenigd Koninkrijk is Italië in waarde gezien de tweede exportpartner voor varkensvlees. Er gaat voor zo’n 310 miljoen euro aan varkensvleesproducten naar dit land toe, dat is 12 procent van de totale exportwaarde.

China nog belangrijk


In 2016 stond China nog op de tweede plaats qua exportwaarde (355 miljoen euro). In 2017 zakte de exportwaarde naar 298 miljoen euro, maar nog steeds is dit land goed voor een derde plaats in exportwaarde. De waarde van de export naar China is ook nog steeds hoger dan in 2015.

Duitsland vierde


Vierde handelspartner van Nederland is Duitsland met een aandeel van circa 280 miljoen euro. Vorig jaar groeide de afzet naar dit land met zo’n 30 miljoen euro ten opzichte van 2016.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer