Zelf ook aan zet

Het voorjaar komt eraan en dat betekent voor de meeste studieclubs het einde van het ‘winterprogramma’. De laatste avond is dan vaak wat informeler van aard en wordt afgesloten met een biertje in het lokale café. Om die reden toog ik onlangs naar één van de wat grotere varkensstudieclubs in Brabant, om als discussieleider te fungeren tijdens de traditionele ‘debatavond’ die het jaarlijks als afsluiting organiseert.

De clubbestuur had zelf een aantal stellingen ingebracht en de zaal zat goed vol. De discussies gingen van mestverwerking naar de Brabantwet en van overheidsmaatregelen naar sectorpromotie. Het was een levendig en inhoudelijk debat, met een zeer diverse groep ondernemers. En aan de bar na afloop gingen de gesprekken gewoon door.

De grote gemene deler in veel discussies was toch het woord ‘POV’. Mijn conclusie na afloop was dan ook dat de POV als één stem voor de varkenshouderij door veel varkenshouders wordt gedragen. De geluiden waren overwegend positief en de organisatiestructuur met lokale afvaardiging oogstte waardering. Er waren ook puntjes van kritiek natuurlijk, zoals onduidelijkheid in communicatie over het Holland Varken en ‘oud zeer’ tussen bestuurders van verschillende origine. Maar de balans sloeg toch door naar de positieve kant.

Een goed signaal, maar er zit ook een schaduwkant aan. Namelijk dat individuele varkenshouders óók nog steeds aan zet zijn om zaken voor henzelf in hun eigen dorp en met lokale overheden goed te regelen. Ik merkte tijdens de LIV in Venray ook dat varkenshouders makkelijk wijzen naar de POV: die moet het maar regelen voor ons. En daarmee schuiven ze hun eigen verantwoordelijkheid maar al te makkelijk van zich af.

Toen ik in het stemhokje stond voor de gemeenteraadsverkiezingen betrapte ik mezelf er ook op. Op wie ga ik stemmen? Wie gaat mijn problemen oplossen? De conclusie was: helemaal niemand. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen leven, welzijn en keuzes en een lokale afvaardiging die daarbij aansluit kan me hoogstens een stukje in de juiste richting helpen. Maar dat ontslaat mij niet van de verplichting zelf initiatief te nemen als ik vind dat er dingen anders moeten.

Ik kijk met veel plezier terug op de debatavond van de studieclub en ook op de beurs in Venray. Maar mensen, laten we niet dezelfde fout maken als we jaren hebben gedaan in de ‘oude’ belangenbehartiging. Blijf actief meepraten en lokaal de goede dingen doen voor jouw bedrijf. Gebruik de organisatie als springplank en niet als excuus.  Ik zou mijn portemonnee nooit aan iemand van ‘mijn’ lokale partij meegeven. U wel aan uw bestuurders?

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer