Varkenssector+zakt+ruim+onder+fosfaatplafond
Nieuws
©

Varkenssector zakt ruim onder fosfaatplafond

De fosfaatproductie door varkens is in 2017 fors gedaald ten opzichte van 2016. De fosfaatproductie kwam vorig jaar uit op 37,1 miljoen kilo. Dat is 2,1 miljoen kilo minder (-5,4 procent) dan in 2016. Enerzijds komt dat volgens het CBS doordat in 2017 zo’n 100.000 varkens minder zijn gehouden in Nederland. Anderzijds is het fosfaatgehalte in het varkensvoer gedaald. Deze daling vloeit voort uit de deelname van varkenshouders aan de Regeling fosfaatreductie varkenshouderij 2017.

De sectorpartijen zijn een inspanningsverplichting aangegaan om een fosfaatreductie in de varkenshouderij van maximaal 1 miljoen kilo te realiseren. Die regeling werd in mei 2017 opengesteld en EZ stelde maximum van 4 miljoen euro ter beschikking als die fosfaatreductie zou worden gerealiseerd. Varkenshouders die vrijwillig mengvoeders inkopen met een lager gehalte aan fosfor kunnen door deze regeling een financiële tegemoetkoming krijgen. Deze vergoeding is gebaseerd op een kostencompensatie voor de duurdere voeders.

Volgens de POV hebben 1.067 varkensbedrijven zich aangemeld voor die regeling. Die zouden samen zo’n 830.000 kilo fosfaat kunnen reduceren. Wat de regeling exact opgeleverd heeft, wordt later dit jaar pas duidelijk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer