Een+wolf+in+schaapskleren
Blog
©

Een wolf in schaapskleren

Half januari stond het bericht in de krant dat de wolf terug was in Vlaanderen. Dat werd met gejubel ontvangen. Dat het af en toe een lammetje kost, vindt men blijkbaar geen groot probleem. Het bleek om een Duitse wolf te gaan die rond de kerst via Limburg en Noord-Brabant naar België was 'gereisd'. Half januari bivakkeerde hij blijkbaar ongeveer 45 km onder Eindhoven. Waar de wolf nu zit, weet ik eerlijk gezegd niet. Maar het heeft mij verbaasd hoe gemakkelijk een wolf ons land doorkruist, op zoek naar voedsel en misschien ook wel een maatje.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de wilde zwijnen. Ook zij trekken blijkbaar zonder enige remming door ons land. Steeds vaker wordt er melding gemaakt van wilde zwijnen buiten de Veluwe en de Mijnstreek. Zo ook regelmatig in Noord-Brabant. Varkenshouders, maar zeker ook dierenartsen, vinden het zorgelijk dat de dieren zelfs tot op het erf durven te komen. Dat alles houdt me de laatste tijd bezig. Er is namelijk de dreiging van de Afrikaanse Varkenspest. Deze pest heeft zich tot nu toe telkens via de wilde zwijnenpopulatie in een gebied weten te vestigen. Vanuit de wilde zwijnen is het een risico gebleken voor de gehouden varkens. De situatie in de Baltische staten, Polen en de Oekraïne is natuurlijk dramatisch, maar ook de situatie in Tsjechië is nog niet onder controle. Het komt dus steeds dichterbij.

Vandaar dat de afgelopen week door MS Schippers en GD samen in bijeenkomsten in Asten en Markelo aandacht is besteed aan dit onderwerp. Want iedereen moet doen wat in zijn mogelijkheden ligt om te voorkomen dat die gevreesde ziekte deze kant op komt.

Maar dan denk ik weer aan die zwervende wolf, die door niets of niemand wordt tegengehouden. Dan lukt het me niet om niet meteen een wild zwijn er achteraan te denken. Hoe gaan we die dieren tegenhouden? Ik denk niet dat we onze hoop moeten vestigen op die ene wolf, misschien met een paar maten. Want als wolven het zwijnenprobleem voor ons oplossen, dan ga ik ook jubelen dat de wolf weer terug is in Nederland.

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer