RFID%2Dchip+levert+winst
Nieuws
©

RFID-chip levert winst

Individuele dierherkenning met een RFID-chip kan een varkenshouder veel opleveren. Uit eerste berekeningen gemaakt tijdens de KDV/Westfort-hackathon komt een extra opbrengst van 35.000 euro bij 2.000 vleesvarkens naar voren.

KDV ziet individuele dierherkenning als een flink pluspunt voor de hele varkensketen. Bij het leveren van het vlees aan de klanten kunnen die vergaande garanties krijgen over de herkomst en bijvoorbeeld of een varken het hele leven zonder antibiotica is opgegroeid.

Voor de varkenshouders levert die individuele dierherkenning ook grote voordelen op. KDV organiseerde in december een zogeheten hackathon om die voordelen boven water te krijgen. Hierbij waren vier varkenshouders, een aantal adviseurs vanuit het bedrijfsleven en onderzoek (WUR) en ook ICT en dataspecialisten aanwezig. Rond de vier vormden zich teams van specialisten die gelijk aan het werk gingen met de eigen data die vanuit de individuele dierherkenning naar voren kwam. Slimme en nieuwe inzichten die ook leidden tot berekende voordelen. WUR-onderzoeker Henri Holster begeleidde de hackathon.

Tijdens de Boerenavond van KDV op 19 januari liet Holster zien wat  de individuele dierherkenning opleverde. Een van die resultaten was dus een extra opbrengst van 35.000 euro per jaar op een bedrijf met 2.000 vleesvarkensplaatsen. Die extra opbrengst was berekend op basis van de berekende historische opbrengst in euro’sper dag  per vleesvarken zonder behandelingen in vergelijking met varkens die wel een behandeling nodig hadden. Voor dit bedrijf zou er een extra opbrengst mogelijk zijn  van  al gauw 35.000 als er helemaal geen dieren meer werden behandeld.  Andere varkenshouders zetten met hun team vooral de leeftijd van slachten af tegen de verkregen toeslagen en kortingen. Het leverde binnen een dag inzicht op dat zwaarder (later) afleveren veel winst kan opleveren.

Door de betere gezondheid kan die opbrengst nog verder omhoog. Varkens met gezondheidsproblemen liggen namelijk veel langer op het bedrijf, vreten dus langer voer, maar brengen bij de slacht niet meer, of zelfs juist minder op.

Individuele dierherkenning biedt varkenshouders dus grote voordelen. Dit liet de hackaton zien, maar met de boodschap de komende tijd verder op zoek te gaan naar nog meer meerwaarde. KDV streeft er dan ook naar om dit jaar het aantal deelnemers aan het project flink te verhogen. Momenteel zijn er 50 varkenshouders die met de RFID-chips werken.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer