Bijvoeren+in+kraamhok+noodzaak
Achtergrond
©

Bijvoeren in kraamhok noodzaak

Voor een goede bigoverleving is bijvoeren van de biggen in het kraamhok noodzakelijk. Het aantal levend geboren stijgt en daarmee daalt het geboortegewicht.  Snel starten met bijvoeren zorgt ervoor dat meer biggen bij de eigen zeug kunnen blijven.

Zeugenhouder Wim Hendrickx voerde de biggen altijd met de hand bij in het kraamhok. Dat kostte hem veel tijd en hij kreeg nog niet genoeg voer in de biggen. Daarom schakelde hij over naar het automatisch bijvoeren van de biggen in het kraamhok met een Nutrix+-systeem. Met name ook omdat hij met dit systeem ook gewoon dezelfde biggenvoeders kan gebruiken.

Belangrijk om te komen tot een hoge opname is snel gaan bijvoeren. Dat kan alleen met melk. Dat kost meer tijd en aandacht, zegt Frank Schapendonk van ForFarmers, maar het is duidelijk dat je hiermee de totale opname van de biggen kunt verhogen.

Bijvoeren met melk kan via een cupsysteem, maar het nadeel is dat je daarmee alleen melk en prestarter kunt voeren en geen speenvoer. Dat zal dan met de hand moeten. Schapendonk: “De laatste vijf dagen tot een week voor spenen wil speenvoer geven met plantaardige eiwit en zetmeel, zodat de big daar al aan went. Bovendien kun je dan voor en na het spenen hetzelfde voeren, zodat de overschakeling voor de big zo klein als mogelijk is. Door gebruik te maken van een mini-brijvoerinstallatie, zoals de Nutrix+, kan een zeugenhouder wel speenvoer gebruiken.”

Bijvoeren met melk kan vanaf de tweede dag. Met een mini-brijvoerinstallatie voeren de meeste zeugenhouders tot dag 6 of 7 melk bij. Met cups voeren ze langer melk en gaan ze daarna over op een prestarter die geschikt is voor deze installatie.

Met een Nutrix+ kunnen de biggen vanaf dag 6 tot 7 van melk over naar VIDA prestarter. “Het hangt van de speenleeftijd af hoe lang je daarmee doorgaat. Vaak is het tot dag 17 tot 19”, zegt Schapendonk. “Ook de kruising speelt daarbij een rol. Als je Piétrain-bigggen hebt ga je langer door met prestarter. Sommige bedrijven gaan zelfs door tot spenen waarbij ze pas een aantal dagen na spenen overschakelt op biggenkorrel. De meeste bedrijven gaan de laatste week voor spenen over op VIDA speenkruimel. Dat voeren ze dan ook de eerste week na spenen door.”

Met een mini-brijvoerinstallatie kan de voeropname hoog zijn. Minimaal moet de opname op 300 gram liggen bij spenen op drie weken en 500 gram bij spenen op vier weken. Het kan zeker hoger. Hendrickx haalt een opname van 500 tot 550 gram op drie weken leeftijd. Schapendonk: “We streven naar en opname van 700 gram op vier weken. Hoe hoger de opname hoe meer biggen voor spenen hebben leren eten en hoe gemakkelijker het na spenen gaat.”

Bedrijven die na spenen overgaan op droogvoer moeten hier wel op inspelen. Drie tot vier dagen voor spenen is het nodig om al droog voer bij te gaan geven in het kraamhok. Daarnaast kan het nodig zijn om na spenen nog wat brij te geven aan de biggen. Dat hangt volgens Schapendonk ook weer samen met de vitaliteit van de biggen en de kruising. “Bij goede eters als een Tempo hoef je niet altijd na spenen brij te verstrekken bij een Piétrain is dat eerder nodig.”

Veel zeugenhouders zijn het afgelopen jaar overgeschakeld of gaan nog overschakelen. Voor die ondernemers organiseert ForFarmers workshops met daaraan gekoppeld een bedrijfsbezoek. Daardoor kunnen ze met eigen ogen zien hoe de installatie er uit ziet en wat de ervaringen zijn van de zeugenhouder.

Bekijk hier de fotoreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer