Roep+om+hardere+aanpak+knaagdieren+in+stal
Nieuws
©

Roep om hardere aanpak knaagdieren in stal

De oorzaak van de stalbrand in het Gelderse Erichem is in ieder geval niet te wijten aan een strafbaar feit. Dat blijkt uit onderzoek van de politie na het incident op 27 juli.

Veel van de stalbranden waarvoor geen directe oorzaak wordt gevonden, zijn mogelijk ontstaan door kortsluiting. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen geeft aan dat met name knaagdieren het vaak gemunt hebben op elektriciteitskabels in de stallen. Ze vreten de kabels aan waardoor de bedrading bloot komt te liggen. KAD-er en bioloog Albert Weijman schat dat ruim de helft van de niet verklaarbare stalbranden zijn oorzaak vindt in onvoldoende geïsoleerde bedrading. Veehouders moeten het ongedierteprobleem serieus oppakken en ratten en muizen effectief bestrijden, zegt Weijnman in de Telegraaf.

Mark Tijssen van LTO Nederland ziet in ongedierte in stallen eveneens een risicobron op het ontstaan van stalbrand. “Kwaliteitsprogramma’s eisen dat veehouders ratten en muizen op hun bedrijf door professionele ongediertebestrijders laten aanpakken. Helaas kunnen zij die knagers minder effectief bestrijden omdat de wetgever ze verplicht om met minder zware middelen te werken. Hier ligt dus ook een stukje verantwoordelijkheid voor de overheid om het aantal stalbranden terug te dringen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer