Hamletz+kan+volgend+jaar+draaien
Nieuws
©

Hamletz kan volgend jaar draaien

Het nieuwe twee sterren varkensvleesmerk Hamletz kan volgend jaar echt van start. De ontbrekende schakel: De Dartelstal met buitenuitloop kan nu worden gebouwd. De familie ten Have-Mellema kan als eerste landbouwbedrijf gebruik maken van het nieuwe borgstellingskrediet: BL Plus Landbouwinnovatie.

Het Hamletz-project is al enige tijd geleden gestart. De zeugen op het bedrijf van de familie Ten Have, lopen al lange tijd in groepshuisvesting. Ook in het kraamstal lopen de zeugen vrij rond in het ProDromi kraamhok. Het voer voor de zeugen komt van eigen grond en de eigen regio, ook het eiwit. Daartoe is de teelt van lupine opnieuw opgestart.

De laatste schakel is het grootbrengen van de vleesvarkens. De plannen voor een Dartelstal met buitenuitloop liggen er al een tijdje. De financiering van de stal voor 5.000 vleesvarkens was niet gemakkelijk rond te krijgen. Nu is dat wel gelukt met behulp van de nieuwe BL Plus Landbouwinnovatie. “De aanhouder wint”, reageert Annechien ten Have. “De borgstelling geldt voor een deel van de financiering van de nieuwe stal. Daardoor hebben we nu de totale financiering rond gekregen en kunnen we starten met de bouw van de stal. Die borgstelling krijg je overigens niet voor niets. Je betaalt provisie, maar het zorgt er wel voor dat je de financiering rond krijgt tegen betere voorwaarden en het geeft een borgstelling.”

Volgend jaar mei moet de nieuwe Dartelstal met buitenuitloop voor de vleesvarkens klaar zijn. Dan kan het Hamletz-project een paar maanden later de eerste vleesvarkens gaan leveren. Het nieuwe vleesmerk voldoet qua dierenwelzijn aan de eisen van twee sterren van het Beter Leven Keurmerk. Doel is dat het in een supermarkt verkrijgbaar is.

Het twee sterrenvlees zal zich niet alleen onderscheiden door meer dierenwelzijn en aandacht voor het milieu (het bedrijf is grotendeels energieneutraal), maar ook door de smaak van het vlees. De smaak komt voor een deel door de granen en lupines in het voer en verder door de zelf ontwikkelde zeug en de keuze van de eindbeer.

De regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten is sinds begin 2017 de opvolger van de Garantstelling Landbouw (GL). Geheel nieuw is de BL Plus Landbouwinnovatie die nu ook een borgstelling kan verstrekken voor innovatieve landbouwondernemers die willen investeren in een nieuw marktconcept, product of productieproces. De investering moet gericht zijn op verduurzaming van de productie die verder gaat dan de wettelijke normen en het product moet onderscheidend in de markt worden gezet.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer