Zachte+dood+biggen+met+CO2%2DBox
Nieuws
©

Zachte dood biggen met CO2-Box

Een zachte dood van niet levensvatbare biggen is mogelijk met de CO2-Box die GFS, leverancier van onder andere hulpmiddelen en sperma voor de varkenshouders, laat zien tijdens de LIV-Hardenberg. In de box komt 80 procent CO2. De biggen zijn hierdoor snel verdoofd. Ze blijven 10 minuten in de box en overlijden volledig verdoofd.

In Duitsland is er vorig jaar nogal wat ophef geweest door een filmpje over het doden van niet levensvatbare biggen. De regels omtrent het doden zijn daardoor aangescherpt. Na de kopslag is verbloeden van de verdoofde big verplicht. Dat vinden veel varkenshouders en hun medewerkers geen prettige handeling. Andere toegestane methoden zijn het schietmasker, elektro-verdoving en doding en verdoven en doden met CO2. Voor kleine biggen zijn het schietmasker en elektro-verdoving/doding echter geen toepasbare methoden.

Voor de verdoving met CO2 heeft GFS een CO2-Box ontwikkeld. De box wordt eerst gevuld met 80 procent CO2. Het controlesysteem laat zien als dit gehalte is bereikt. Dan kunnen de niet levensvatbare of niet meer te genezen biggen in de box worden gelegd. Het apparaat zorgt ervoor dat de CO2-concentratie op peil blijft. Na tien minuten schakelt de CO2-box automatisch uit.

De CO2-Box is getest op het zeugenbedrijf van proefbedrijf Futterkamp. Daar is gebleken dat het apparaat altijd goed werkt en de biggen een zachte dood sterven. Ze raken snel volledig verdoofd. Doordat ze volgens voorschrift 10 minuten in de box blijven, is zeker dat ze altijd sterven. Het proefbedrijf vindt de CO2-Box dan ook een goede alternatieve methode, geschikt voor biggen in de kraamperiode.

Bij het gebruik van de CO2-Box kan de varkenshouder de biggen bijvoorbeeld op een juten lap leggen. “Na afloop kan hij de biggen dan gemakkelijk uit het apparaat halen en zal schoonmaken meestal niet nodig zijn”, zegt Louis Nieuwhuis van GFS. De CO2-Box kost 2.490 euro en is geheel van roestvaststaal gemaakt. De cilinders met CO2 kan een zeugenhouder los bestellen. Het zijn wel cilinders met alleen CO2 en niet dezelfde cilinders die in gebruik zijn om biggen te verdoven bij het castreren, daar zit ook zuurstof in.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer