Focus+op+maag+en+darm
Nieuws
©

Focus op maag en darm

Biggen worden vrijwel ‘clean’, zonder ziektekiemen geboren. Al vrij snel komen ze in het kraamhok in aanraking met ziekteverwekkers uit de mest van de zeug. Dat is niet te voorkomen. Met een 'bruin-brood'-assortiment is de maag- en darmgezondheid te verbeteren en daarmee de uitscheiding van die ziekteverwekkers aan te pakken.

De nieuwe Structo-voerlijn van Agruniek Rijnvallei is ontwikkeld om de maag- en darmgezondheid van de varkens te verbeteren. Dit ‘bruin brood’-assortiment is volgens adviseur Marcel Schennink nodig vanwege de toenemende productie en de problemen met  en omdat varkens gevoeliger worden voor darmpathogenen als bijvoorbeeld coli en clostridium.

Het nieuwe voerassortiment begint bij een goed werkende maag. Daar zijn onder andere vezelrijke producten voor nodig. “Dan zorg je dat de maag trager leegloopt, het eiwit is dan beter voorverteerd. In de dunne darm is het eiwit dan beter beschikbaar. Dat is natuurlijk een voordeel voor voeding van de zeugen. Daarnaast komt er minder onverteerd eiwit in de dikke darm en krijgen bacteriën minder de overhand ”, somt Schennink de voordelen op.

Om de nieuwe voeders te kunnen produceren is de gespecialiseerde fabriek in Didam aangepast. Niet alle grondstoffen gaan meer naar de hamermolen. Bepaalde grondstoffen worden pas na de hamermolen toegevoegd, daar heeft AgruniekRijnvallei al ervaring mee bij de productie van mengvoer met daarin CCM. Pas daarna gaat het mengsel naar de pers.

De nieuwe Structovoerlijn bestaat in totaal uit drie verschillende drachtvoeders (voor bedrijven die gebruik maken van een voerstation) een prelacto en twee lactovoeders en een flushvoer. Er is daarmee een zes-fase voedering van zeugen mogelijk. Belangrijk is volgens Schennink met name het ‘geboortevoorbereidingvoer’. “Het biggenaantal groeit nog steeds en om het aantal doodgeboren niet te laten oplopen is een goede voorbereiding van de geboorte erg belangrijk.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer