Concurrent
Blog
©

Concurrent

Zoals ieder mens heb ik ook weleens een nacht dat ik de slaap niet kan vatten. Vroeger kon je dan schaapjes gaan tellen, maar als je je boterham verdient met varkens, is dat een idioot advies. Daarbij: het heeft geen enkele zin want van varkens tellen val je helemaal niet in slaap! Daarom heb ik wat anders verzonnen. Ik formuleer een probleem waarop ik dan met mijn tablet al Googelend een antwoord probeer te vinden. Hoe lastiger het probleem, hoe fijner het is dat Klaas Vaak niet wil komen!

Mijn vrouw is des ‘s nachts meestal volslagen bewusteloos, zodat er van gene zijde van het bed geen boos geknor klinkt. Laatst had ik weer zo’n nachtje. Het vroor een beetje, de maan scheen olijk door het raam en er blonken talloze sterren aan het zwerk. U begrijpt, het was een gezellige boel, zo in mijn eentje. De vraag van vandaag was: Waarom zijn varkens onrein? Ik geef toe, die had ik al eerder bedacht, maar nog nooit naar een zinnig antwoord gezocht vanwege de persoonlijke opvatting: “Te dol voor woorden!”

Na wat gesnuffel en een paar handboeken over religies gelezen te hebben, had ik het antwoord wel te pakken. En eigenlijk was het nog veel erger want ik had er behoorlijk trek van gekregen. Enfin, het ging me toch net iets te ver om een pak spareribs in de braadpan te gaan kieperen, dus ik besloot tot het schrijven van deze column.

Onrein is een kwestie van een parasiet! Het hele verhaal stamt nog uit de tijd dat een geslacht varken een paar dagen in de brandende zon aan de leer hing, zodat die parasiet alle kans had zich een weg naar binnen te vreten. Eet je dan nadien van dat vlees, dan is de kans groot dat je een paar dagen boven de pot hangt. Hoewel? Die hadden ze misschien in die tijd nog niet.

Enfin, conclusie (religieus dreigement) is dat varkens onrein zijn. Een andere opvatting zegt dat varkens concurrenten van de mens zijn omdat zij ook alleseters zijn. Schoot me even door de kop: Eet ze dan toch op! Weer een concurrent minder! Of ben ik gek?

Hein Tunnissen
Journalist in Musselkanaal

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer