Gerust+gevoel+na+vlotte+dakrenovatie
Achtergrond
©

Gerust gevoel na vlotte dakrenovatie

Het hebben van uitsluitend asbestvrije staldaken geeft varkenshouders Leo en José Kuijpers een gerust gevoel. Begin juli renoveerde een agrarisch gespecialiseerd montagebedrijf in rap tempo 2.000 vierkante meter dak op twee varkensstallen. “Vier dagen lang zijn we om vijf uur in de morgen de stallen ingegaan om onze 240 zeugen, de biggen en 2.000 vleesvarkens te voeren en verzorgen voordat werklui van Van Middendorp montage met het dak aan de slag gingen”, zegt Leo Kuijpers. “Daarnaast hebben we twee afdelingen met dragende zeugen leeg moeten maken omdat daar PUR aan de onderkant van de asbestplaten was gespoten en de gordingen vervangen moesten worden. In alle andere afdelingen waren Dupanel-platen nog in prima conditie en konden de zeugen, biggen en vleesvarkens gewoon in hun hokken blijven. Na vier dagen zat weer alles keurig onder Eternit-dakplaten. Correct volgens de planning.”

Niet soepeler
Al enkele jaren liep Kuijpers met de gedachte rond om de asbestdaken op het meest geschikte moment te vervangen. “Asbestregels worden in de toekomst vast niet soepeler. Bovendien verwacht ik dat ook de kosten niet lager zullen worden. Toch doe je zo’n investering niet zomaar. Het gaat toch om vele tienduizenden euro’s, terwijl het dak technisch nog prima functioneert en het nog lang geen 2024 is.”

Het proces om zijn staldaken allemaal asbestvrij te maken raakte door twee redenen in een stroomversnelling: de zware hagelbuien in juni 2016 en de betere varkensprijzen. Als gevolg van zware hagelschade werden verschillende veehouders uit zijn directe omgeving een jaar geleden gedwongen die asbesthoudende staldaken te vervangen. “Met slechts één gat in het dak hadden wij toen geluk. Maar het is een groot risico, die asbesthoudende daken!”

Doorpakken
Daarnaast zijn de varkensprijzen in de tweede helft van 2016 aangetrokken, waardoor er wat ruimte ontstond om toekomstgericht te investeren. “Onze 20-jarige zoon Paul is beoogd opvolger en die wil ik zeker niet opzadelen met zoiets risicovols. Daarom pakten we meteen door tijdens de dakrenovatie en veranderden ook klimaatregelsysteem in de kraamstal”, zegt Leo. “Ook gaan we zelf de roosters bij de biggen en een deel van de vleesvarkens vervangen.”

Bekijk ook de beeldreportage bij familie Kuijpers.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer