Toerist+en+burger+binnenhalen
Nieuws
©

Toerist en burger binnenhalen

Attracties op het boerenbedrijf kunnen de positieve aandacht voor de sector verhogen. Melkveebedrijf Leekzicht gaat heel ver met een klimroute in de stal en haalt daarmee zelfs de krant. Ook steeds meer varkensbedrijven zoeken naar mogelijkheden om de toerist en burger binnen te halen en de varkenshouderij in een goed daglicht te zetten.

Tot enige tijd geleden kwam de positieve aandacht voor de varkenshouderij vooral van de 26 varkensbedrijven met Zichtstallen, verspreid over heel Nederland en het jaarlijkse Weekend van het Varken. Inmiddels zijn er veel meer initiatieven. Zo draaien er ook varkensbedrijven mee in de AH Buitendag, die dit jaar ruim 10.000 bezoekers kregen.
Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld het varkensbedrijf van Peter en Ria Druijff waar de kantine dienst doet als rustpunt in een populaire fietsroute op de Veluwe. En varkenshouder Henk Roefs die de kartrekker is van de Boerendag in Woensdrecht.

Naast deze initiatieven draait een aantal varkensbedrijven mee in het initiatief van de Klasseboeren, zoals varkenshouderij Boschhoeve en Ad en Mieke van Duijhoven. Ze ontvangen geregeld schoolklassen van de basis en middelbare scholen. De leerlingen krijgen daarmee een goed inzicht in het dagelijkse reilen en zeilen op het varkensbedrijf.

Daarnaast ontplooien steeds meer bedrijven extra activiteiten. Zo heeft Varkensbedrijf Nieuwekampen een ijsmakerij op het eigen erf. Varkensbedrijf het Rundal heeft een varkensmuseum waar bezoekers de hele geschiedenis van het varken kunnen volgen. Pieter en Mieke Vlemminx hebben naast hun Zicht- en snuffelstal een Bed and Breakfast en sinds kort ’t Skon Knorrepad! Een educatief pad waar je op een speelse manier van alles leert over de moderne varkenshouderij. En zeugenhouders Lambère en Mirella van de Ven hebben bij hun Zichtstal een Boerderijterras met speeltuin aangelegd. Dagelijks ontvangen ze toeristen voor een kop koffie, zelfgemaakte lekkernijen en dergelijke.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer