Pleidooi+voor+onderzoek+naar+patroon+stalbranden
Nieuws
©

Pleidooi voor onderzoek naar patroon stalbranden

Na weer een brand in een varkensstal in het Twentse Agelo neemt de POV stelling. “Niemand wil dit. De dieren niet, de maatschappij niet, de boeren niet en wij ook niet”, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.  “Het grote aantal branden in met name varkensstallen het afgelopen jaar baart ons ernstige zorgen. Één keer is een incident, twee keer is toeval, maar daarna spreek je van een patroon.”

De POV pleit daarom voor een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van voorgaande stalbranden. “Dat moet er zo snel mogelijk komen. Als wij weten wat die oorzaken precies zijn, dan kunnen wij ook samen met de hele sector proberen deze afschuwelijke branden te voorkomen”, zegt Jansen. “We rekenen erop dat alle partijen zich aansluiten bij onze oproep en niet meteen inzetten op extra maatregelen. Anders doen we alleen maar aan symptoombestrijding.’

Varkenshouders voldoen aan alle eisen die worden gesteld aan brandveiligheid, anders worden ze volgens Jansen niet eens verzekerd. Vanuit de sector is veel aandacht voor preventie en het voorkomen van stalbranden. De sector heeft samen met de overheid, verzekeringsmaatschappijen, de Dierenbescherming en veiligheidsbranche een het Actieplan Stalbranden opgesteld en uitgevoerd. “Helaas moeten we concluderen dat dit Actieplan nog niet heeft geleid tot minder stalbranden.”

In 2012 heeft een onderzoek plaatsgevonden door het Instituut Fysieke Veiligheid en Wageningen Livestock Research doen op dit ogenblik onderzoek of er veranderingen zijn opgetreden in het beperken van risico’s op brand in stallen. In 2012 deden die twee partijen voor het eerst onderzoek naar brandrisico’s en brandveiligheid van stallen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer