Respect+komt+uit+het+buitenland
Nieuws
©

Respect komt uit het buitenland

Adam Anders, een Australische landbouwexpert van Anterra Capital, liet een interessante bijdrage optekenen in de zomerrubriek De Pluim in de Volkskrant. “Overal waar je in de wereld komt, is er een diep respect voor de expertise van Nederland op landbouwgebied: van varkens tot bloemen en planten. Dat gaat heel ver.” Dat leidt volgens hem tot jaloerse blikken uit het buitenland.

Hij somt zo een paar voorbeelden op. Nederland is de tweede grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld. De beste landbouwuniversiteit ter wereld staat in Wageningen en de beste agrarische bank ter wereld is de Rabobank. Nederland behoort tot de wereldtop in sectoren als kastuinbouw, zaadveredeling, varkenshouderij, bloementeelt en zuivel. “Bijna alle grote voedselbedrijven in de wereld, van Unilever tot Nestlé, hebben kantoren in Nederland. Dat is fenomenaal voor zo'n klein land.”

De reden waarom Nederland voorop loopt en de agrarische sector zo innovatief is, komt volgens Anders omdat Nederlandse boeren altijd hebben moeten opereren op een beperkte oppervlakte. Daarnaast legt Nederland zichzelf heel hoge standaarden op. Het is gemakkelijk om kritiek te hebben, maar het is belangrijker dat je zoekt naar duurzame oplossingen voor het dierenwelzijn, het milieu en de levensvatbaarheid van agrarische bedrijven. Het heeft volgens hem weinig zin megastallen in Nederland te verbieden en vervolgens vlees of andere producten te importeren uit andere landen waar de omstandigheden misschien nog wel slechter zijn.

De landbouwexpert constateert dat Nederland voorop loopt in wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, het terugdringen van het antibioticagebruik en energiezuiniger produceren. Nederland heeft volgens Anders de kans om op die gebieden wereldleider te worden.

Anders: “Het is typisch voor Nederlanders om niet trots te zijn op zichzelf. Het is mooi om bescheiden te zijn. Maar soms moet je je mond opendoen om gehoord te worden, anders nemen anderen je plaats in.”

Lees hier het Volkskrant-artikel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer