ZLTO+dreigt+met+gang+naar+rechter
Nieuws
©

ZLTO dreigt met gang naar rechter

De kritiek van ZLTO op de Brabantse veehouderijplannen van de Gedeputeerde Staten van Provincie Noord-Brabant neemt dreigende vormen aan. Die plannen pakken namelijk desastreus uit voor familiebedrijven en veehouderijbedrijven die net zijn overgenomen. “De provincie stapelt op een ongekende manier plannen en nieuwe regels op elkaar. GS gaan met deze plannen volledig voorbij aan eerdere afspraken tussen sector en overheid, vastgelegd in convenanten”, stelt Janus Scheepers, portefeuillehouder ruimtelijke ontwikkeling bij ZLTO. Het maatregelenpakket staat volgens de ZLTO-bestuurder niet in verhouding tot de milieuwinst die daarmee behaald gaat worden. “De plannen zijn buitensporig.” Hij vreest dat straks alleen nog toekomstperspectief is voor een kleine groep grote veebedrijven.

"We hebben de afgelopen periode voortdurend met alternatieven de dialoog met de provincie gezocht. Tevergeefs: een reactie van GS bleef uit”, zegt Scheepers. Ook over de nieuwe stikstofregels is met ZLTO geen overleg gevoerd. “Kennelijk heeft de provincie het overlegmodel verlaten en beschouwt zij het convenant als beëindigd."

ZLTO verwacht niet dat Provinciale Staten de plannen zonder slag of stoot zal goedkeuren. Op 23 juni discussiëren GS en PS over de plannen en op 7 juli nemen de PS een definitief besluit. Scheepers: "Ondertussen houden wij de deur open voor dialoog."
Mochten de plannen uiteindelijk niet aangepast worden, dan overweegt ZLTO een gang naar de rechter.

Ook de POV heeft grote bezwaren met de Brabantse gang van zaken. Het heeft een enorme impact op de leefbaarheid en directe en indirecte werkgelegenheid in Noord-Brabant. Ook zorgt het voor een ongelijk speelveld voor de Brabantse varkenshouders in vergelijking met zijn collega's in de rest van Nederland. POV geeft eveneens aan een rechtsgang te overwegen, mochten de plannen ongewijzigd doorgaan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer