Ni%C3%A9t+aflossen%21
Blog
©

Niét aflossen!

Door de huidige betere opbrengstprijzen krijg ik regelmatig de vraag: zal ik sneller aflossen dan afgesproken? Het geld op de spaarrekening brengt immers ook niets op en je betaalt wel ‘veel’ rente voor een bepaalde lening.
In mijn ogen een duidelijk vraag. Toch is vaak de eerste reactie om dit niet te doen en het voordeel van minder rente betalen te laten schieten. Hiervoor zijn enkele redenen:


 • Het gevoel van vrijer ondernemerschap. Een constante druk op wie of wanneer betaal ik iemand, geeft een extreme druk op een ondernemer en zijn gezin. Een onderschat psychologisch effect in de varkenshouderij van liquiditeitsproblemen. Probeer dit dus te allen tijde te voorkomen.

 • Er komen mogelijk weer mindere tijden aan waardoor de opbrengsten lager zijn dan de kosten. Om zo’n periode op te vangen is een buffer nodig. Deze buffer kun je beter zelf hebben dan dat je naar je geldschieter of crediteuren moet voor uitstel van aflossingen. Uitstel van aflossing is de laatste jaren bij de bankier niet altijd makkelijk te organiseren en het kost vaak ook tijd en geld van adviseurs.

 • Onverwachte investeringen of onderhoud worden niet uitgesteld maar sneller uitgevoerd. De regie van de beslissing tot een investering ligt door eigen liquiditeit/spaarcenten veel meer bij jezelf als ondernemer.


Welke buffer moet een bedrijf aanhouden? Dit is lastig in te schatten en sterk afhankelijk van het bedrijf. Ook heeft het maken hoe je een mogelijk aankomend prijsdal inschat. Om deze discussie te voeden hier de laatste drie prijsdalen inzichtelijk gemaakt:

Meest recente prijsdal          109 euro per zeug en 10 euro per aanwezig vleesvarken
Prijsdal daarvoor                       130 euro per zeug en 43 euro per aanwezig vleesvarken
Prijsdal drie                                  276 euro per zeug en 31 euro per aanwezig vleesvarken

Een ‘normbuffer’ voor mindere prijzen zou dus 280 euro per zeug en 45 euro per vleesvarken kunnen zijn. Hier bovenop kunnen nog reserveringen worden aangelegd voor plotseling onderhoud of investeringen. Voor een zeugenbedrijf met 1.000 zeugen zou de buffer dus minimaal 300.000 euro zijn en voor een bedrijf met 5.000 vleesvarkens minimaal 250.000 euro.  Maar nogmaals een noodzakelijke buffer is per bedrijf sterk afhankelijk. Los dus niet te snel vervroegd af. Veel succes met aanleggen van een buffer/spaarpot.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer