Agressieve+PRRS%2Dvariant+waaiert+uit
Nieuws
©

Agressieve PRRS-variant waaiert uit

De nieuwe variant van het PRRS-virus (Acro-stam) is inmiddels vastgesteld bij 25 varkensbedrijven in Duitsland. Het virus zorgt voor agressieve ziekteverschijnselen. Een besmetting zorgt voor een verhoogde uitval bij de biggen en meer terugkomers en verwerpers onder zeugen. De Acro-stam werd in het voorjaar van 2015 in Oostenrijk ontdekt. In dit land heeft die variant zich snel verspreid tussen varkensbedrijven, ongeacht of de dieren wel of niet werden gevaccineerd tegen PRRS

De PRRS-stammen waarmee Nederland tot nu toe mee te maken heeft, veroorzaken doorgaans alleen milde symptomen. Tom Duinhof, GD-specialist varkensgezondheid, geeft aan dat de Acro-stam nog niet aangetroffen op Nederlandse varkensbedrijven. Varkenshouders en dierenartsen moeten volgens hem wel extra alert zijn op de symptomen bij zeugen (hoge koorts en stoppen met vreten). Ook dienen zeugenhouders  maatregelen te nemen om de insleep van de nieuwe PRRS-variant tegen te gaan. Risicofactoren zijn met name contacten met varkens en mensen en veewagens die terugkeren uit Duitsland. Daarom moeten varkenshouders volgens Duinhof een strikte scheiding aanbrengen tussen de veewagen inclusief de chauffeur en het bedrijf. “Ook de gebruikelijke maatregelen voor bezoekers dienen nauwkeurig te worden nageleefd.”

Ook waarschuwt de GD-expert varkenshouders extra voorzichtig tet zijn bij het gezamenlijk gebruik van machinerie. “In Oostenrijk is de Acro-stam waarschijnlijk een bedrijf binnengekomen via een gezamenlijke mestpomp."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer