Data%2Danalyse+ontdekt+PRRS
Nieuws
©

Data-analyse ontdekt PRRS

Data-analyse kan een uitbraak van PRRS vroegtijdig ontdekken. Een studie in de Verenigde Staten laat zien dat veranderingen in het percentage abortus en uitval in het kraamhok duidelijke aanwijzingen zijn.

Onderzoekers van de universiteiten in Iowa en Minnesota hebben op 14 bedrijven gedurende 108 weken de productiecijfers nauwlettend gevolgd. Wekelijks werd op de bedrijven het percentage abortus, de uitval in het kraamhok en ook het aandeel mummies/doodgeboren biggen bijgehouden. Met behulp van een statistische analyse werd vervolgens gekeken of de cijfers een duidelijke afwijking lieten zien van gebruikelijke resultaten. Als er een afwijking werd geconstateerd werd dit vergeleken met de resultaten van het bloedonderzoek.

Het percentage abortus en de uitval in het kraamhok blijken beide een goede indicatie van een PRRS-infectie te zijn. Een verandering in deze kengetallen geeft in negen van de tien gevallen aan dat er een uitbraak van PRRS bezig is. Op basis van het percentage abortus is dit zelfs een tot vier weken eerder vast te stellen dan op basis van bloedonderzoek. Op basis van het kengetal uitval in het kraamhok is een uitbraak net zo snel te vinden als bij wekelijkse bloedmonitoring. Het kengetal mummies/doodgeboren geeft minder goed aan dat er sprake is van een uitbraak. Dat is in 70 procent van de gevallen juist.

Op basis van de wekelijkse data-analyse van het percentage abortus en uitval is een mogelijke PRRS-uitbraak dus snel op te sporen. Sneller dan met alleen bloedonderzoek dat normaal gesproken maar een paar keer per jaar plaatsvindt. Als de data-analyse aantoont dat er mogelijk sprake is van een uitbraak, kan de varkenshouder bloedmonsters laten nemen om vast te stellen of er sprake is van PRRS of een andere infectie. De vroege opsporing van PRRS op basis van de data-analyse kan ervoor zorgen dat een verdere verspreiding van PRRS over het bedrijf of naar andere bedrijven is te voorkomen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer