Wegen+is+zo+gek+nog+niet%21
Blog
©

Wegen is zo gek nog niet!

Adviezen moeten een hoog gehalte 'return on investment' hebben. Dit is altijd belangrijk, zowel in goede als in slechte tijden. Ook ik ontkwam na de publicatie van de manual ‘Voeding TN70-zeugen’ niet aan vragen over het rendement van de adviezen in dit handboek. Wat levert het op als ik de zeugen ga wegen en ze vervolgens op de gewichtsontwikkeling en pariteit kan gaan voeren? Moeten de jongere zeugen wel een duurder voer krijgen? Het gaat toch goed zo, waarom veranderen?

Terechte vragen. Het is echter wel belangrijk te weten met welke achtergrond deze vragen worden gesteld. Moet ik moeilijke, lastige en tijdrovende dingen gaan doen om deze adviezen op te volgen? Moet mijn denken over het houden en adviseren van zeugen totaal anders? Helemaal anders wil ik het niet noemen. Echter precisievoeding en voeren voor optimale prestatie vragen wel de maximale inspanning van de varkenshouder en zijn personeel. Het roer moet écht om. Als we onze dieren nog niet naar behoefte voeren en niet monitoren wat het effect is, halen we het maximale rendement er niet uit.

Een aansprekend voorbeeld van 'return on investment' van een advies is een groep varkenshouders die hun dekrijpe gelten zijn gaan wegen bij het dekken. Lichtere dieren worden sindsdien later gedekt. Daarnaast worden de hoogdrachtige gelten gewogen net voor het werpen, omdat blijkt dat de groei tijdens de dracht bijna net zo belangrijk is als het juiste gewicht bij dekken. Op basis hiervan is de opfokstrategie van de TN70-opfokzeugen aangepast, zodat dieren wel het goede gewicht hebben. En ondanks dat het heel lastig was binnen het bedrijf, zijn ze toch apart geflusht. Uiteindelijk resultaat: Een forse stijging in het totaal aantal geboren biggen bij de eerste drie worpen. Kortom: een paar vooraf lastige klussen die veel hebben opgeleverd. Zowel financieel als in werksfeer!

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer