Met+een+positieve+blik+naar+2017
Blog
©

Met een positieve blik naar 2017

Op uitnodiging van Harrie Brummelhuis mocht ik afgelopen vrijdag de opening van zijn gloednieuwe kraamzeugenstal verzorgen in Hoge Hexel, gemeente Wierden. De nieuwe stal is onder meer uitgerust met een biologische luchtwasser, lage voerbakken en opklapbare biggennestkappen. Harrie en ik kennen elkaar vanuit ons werk voor de boerenorganisaties. Het was mooi om hem en ook alle andere aanwezigen uit de sector weer eens te kunnen spreken.

Tijdens de opening ging het onder meer over de kostprijs. De kostprijs blijft namelijk een groot probleem evenals de volatiele varkensprijs die lange tijd is gedaald en nu weer in sneltreinvaart de weg omhoog heeft gevonden. Om schommelingen van de prijzen te verminderen hebben we in het Europees Parlement afgelopen week ingestemd met een rapport van mijn Franse collega Angélique Delahaye. Daarin wordt de Europese Commissie opgeroepen om nieuwe financiële instrumenten te ontwikkelen.

Ook hebben we tijdens de opening gesproken over het rapport van Cees Veerman waarin hij stelt dat de onderhandelingspositie van boeren in de keten moet worden verbeterd. Daar heb ik in deze en in andere blogs al vaak voor gepleit. Het Europees Parlement heeft vlak voor het zomerreces besloten dat verbetering van onderhandelingspositie dringend nodig is, desnoods met behulp van Europese wetgeving. Het rapport van Veerman is daar een bevestiging van.

Een ander onderwerp van gesprek was de fosfaatproblematiek in de melkveehouderij die mogelijk ook gevolgen zou hebben voor varkensboeren. Toch heb ik tijdens een persoonlijk gesprek met het nitraatcomité de bevestiging gekregen dat de varkenshouderij en de pluimveehouderij de fosfaatnormen niet hebben overschreden.

De varkenshouderij mag daarom nu niet het kind van de rekening worden als het gaat om het behoud van de derogatie. Daarvoor heeft de varkenshouderij in 1998 al voldoende inspanningen moeten leveren met de herstructurering van de sector. De inspanningen van toen, bewijzen nu dan ook hun nut.

Ondanks de uitdagingen waarmee de varkenssector nu te maken heeft, vind ik dat we ook trots mogen zijn. Ook dat heb ik bij boer Brummelhuis benadrukt. Trots op de zaken die in de afgelopen jaren zijn bereikt binnen de varkenshouderij zoals de vermindering van het gebruik van antibiotica en de reductie van de ammoniakuitstoot. Laten we dan ook positief vooruit kijken naar 2017.

Een prettige Kerst en een gelukkig Nieuwjaar!

Annie Schreijer Pierik
Europarlementarier

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer