Ammoniakuitstoot+80+procent+gedaald
Nieuws
©

Ammoniakuitstoot 80 procent gedaald

De ammoniakuitstoot door de varkenssector is ten opzichte van 1990 met 80 procent gedaald. Geen enkele ander sector heeft zo'n grote daling bereikt, blijkt uit de nieuwste cijfers van Wageningen Economic Research.

De ammoniakuitstoot door de varkenssector is ten opzichte van 1990 met 80 procent gedaald. Geen enkele andere sector heeft zo'n grote daling bereikt, blijkt uit de nieuwste cijfers van Wageningen Economic Research.

In de eerste jaren is de daling van de ammoniakuitstoot vooral behaald door het emissiearm aanwenden van mest. Vanaf 1995 tot 201o is de overschakeling naar emissie-arme stallen de belangrijkste reden voor de daling van de ammoniakemissie door de varkensbedrijven. Vanaf 2010 hebben vooral de luchtwassers voor een verdere daling van emissie gezorgd. Daarnaast gaat steeds meer varkensmest de grens over waardoor er minder emissie is bij het aanwenden van mest in Nederland. Tenslotte speelt het een rol dat het aantal varkens in Nederland is gedaald en de varkens per dier minder stikstof uitstoten.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer