Fermenteren+ideaal+voor+zeugenbedrijf
Nieuws
©

Fermenteren ideaal voor zeugenbedrijf

Op een zeugenbedrijf kan fermentatie van brijvoer heel snel uit. Bij het voeren aan biggen en zeugen is een voordeel tot 78 euro per zeug per jaar haalbaar. Deze resultaten meldt Bram van den Oever Nutritionist Brij en Fermentatie van ForFarmers, bij de introductie van de nieuwe Ferm4Farm fermentatie-aanpak.

Het voordeel van fermentatie op een zeugenbedrijf is de optelsom van het voordeel bij de biggen en de zeugen. Krijgen alleen de zeugen gefermenteerd voer dan is het voordeel 30 euro per plaats per jaar. Bij de biggen is het voordeel 12 euro per plaats per jaar. Uitgaande van 4 biggenplaatsen per zeug is dit dan 48 euro per zeug per jaar. Opgeteld kan het voordeel dus 78 euro per zeug per jaar betekenen. Het voordeel op een vleesvarkensbedrijf blijkt in de praktijk 10 euro per vleesvarkensplaats per jaar. De voordelen hangen daarbij wel enigszins afhankelijk van het al dan niet beschikbaar zijn van warmte op het bedrijf.

De financiële voordelen van fermenteren komen onder andere voort uit het positieve effect op de maagdarmgezondheid. “Bij de ForFarmers klanten die fermenteren ligt hierdoor het medicijngebruik duidelijk lager, een aantal ondernemers haalt 80 procent vermindering”, zegt Van den Oever.

Verder ontsluit fermentatie de voedingsstoffen in het brijvoer beter voor het varken. De voederconversie kan hierdoor drie tot vijf procent verbeteren. Mede hierdoor kan de uitscheiding van nitraat en fosfaat door het varken met 25 procent dalen.

Nieuw in de Ferm4Farm fermentatieaanpak is de startcultuur. ForFarmers gebruikt nog steeds dezelfde efficiënte melkzuurbacterie. Die is homofermentatief, wat inhoudt dat er tijdens het fermentatieproces een maximale hoeveelheid melkzuur wordt gevormd en zo weinig mogelijk andere zuren, zoals het onsmakelijke azijnzuur. Aan de melkzuurbacteriën voegt ForFarmers nu hulpstoffen toe, de ForFarmers Booster, die zorgen dat de melkzuurbacteriën nog sneller kunnen groeien. Het startmengsel dat ForFarmers levert is vloeibaar. Daardoor werkt het volgens Van den Oever sneller en beter dan in gevriesdroogde vorm.

Om de overstap naar fermentatie gemakkelijker te maken introduceert ForFarmers samen met WEDA de FermCube op EuroTier. Hierbij zit de complete fermentatie-installatie in een container. Vrijwel ieder varkensbedrijf kan hierdoor gemakkelijk de overstap naar fermentatie maken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer