Meeste+varkensvlees+op+bord
Nieuws
©

Meeste varkensvlees op bord

Op het bord van de consument ligt nog steeds het vaakst varkensvlees, ook al daalt de consumptie hiervan. Van de ruim 75 kilo vlees en vleeswaren is 36,6 kilo afkomstig van het varken, meldt een rapport van Wageningen Universiteit.

Op het bord van de consument ligt nog steeds het vaakst varkensvlees, ook al daalt de consumptie hiervan. Van de ruim 75 kilo vlees en vleeswaren is 36,6 kilo afkomstig van het varken, meldt een rapport van Wageningen Universiteit.

De totale consumptie van vlees en vleeswaren is in 2015 één kilo lager dan in 2014 2014. Dat komt vooral door een consumptiedaling bij varkens- en rundvlees. De consumptie van pluimveevlees is stabiel. Met 22,3 kilo maakt pluimveevlees bijna een derde deel uit van de totale vleesconsumptie. Rundvlees staat op de derde plek met 13,9 kilo. Verder eet de consument nog 1,3 kilo kalfsvlees en 1,2 kilo schapen- en geitenvlees. Paardenvlees wordt nauwelijks gegeten; het gaat om 100 gram per persoon.

De WUR berekent de cijfers over vleesconsumptie op basis van de CBS-cijfers. Het gaat daarbij om karkasgewicht, dus om vlees inclusief been. Als vuistregel geldt dat de helft van dit gewicht uit vlees en vleeswaren bestaan. De cijfers geven overigens niet helemaal een compleet beeld van de vleesconsumptie. Het lukt namelijk niet om het vlees dat verwerkt zit in producten als soep, lasagne en dergelijke, mee te nemen in de berekeningen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer