Optimale+vierkantsverwaarding+Westfort+gloort
Nieuws
©

Optimale vierkantsverwaarding Westfort gloort

De slachterij van Westfort Vleesproducten in IJsselstein staat op de belangrijke CNCA-lijst om binnenkort varkensvlees en onderdelen van varkens naar China te kunnen gaan afzetten. Het zal volgens directeur Jaap de Wit (jr) nog een kwestie van weken zijn voordat de eerste partij met bijvoorbeeld varkenskoppen, poten en staarten op export kan naar het belangrijke afzetland.

De slachterij van Westfort Vleesproducten in IJsselstein staat op de belangrijke CNCA-lijst om binnenkort varkensvlees en onderdelen van varkens naar China te kunnen gaan afzetten. Het zal volgens directeur Jaap de Wit (jr) nog een kwestie van weken zijn voordat de eerste partij met bijvoorbeeld varkenskoppen, poten en staarten op export kan naar het belangrijke afzetland. “Daardoor krijgen we de vierkantsverwaarding van al onze slachtvarkens weer op orde. In de afgelopen negen maanden is er heel wat geld verdampt omdat onze moderne slachterij nog niet erkend was.”

Vanuit de varkensslachterij in Gorinchem is wel te exporteren naar China, waardoor de pijn half zo groot is geweest voor Westfort. Ongeveer de helft van de circa 30.000 varkens per week is namelijk in de ‘oude’ slachterij geslacht en de andere helft sinds eind 2015 op de nieuwe locatie in IJsselstein. Een niet ‘China-erkend-varken’ brengt al gauw een bedrag van 6 tot 7 euro minder per dier op. Of zelf nog meer nu de varkensprijzen in China op een zeer hoog niveau zijn gekomen. "Dit betekent dat zo’n 3 miljoen euro is verdampt, ook al is die rekensom lastig te maken omdat we nog een opstartfase hebben doorgemaakt”, zegt Wit. “Maar het gaat om grote bedragen en het is onmiskenbaar dat China een belangrijke invloed heeft op de varkensprijs die we in de EU kunnen betalen. Het is een gunst om naar China te mogen exporteren en daarom moeten we als EU ook zuinig omspringen met deze handelsrelatie en aantrekkelijk afzetmarkt. Die zekerheid hebben we broodnodig om het optimale rendement met onze Europese varkens te kunnen behalen.”

Lees ook het eerdere nieuws.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer