Dilemma+brandveiligheid+in+beeld+brengen
Nieuws
©

Dilemma brandveiligheid in beeld brengen

Elke nieuwe stalbrand die de landelijke media bereikt wakkert de roep om meer maatregelen aan. Daarom wil Omroep Brabant binnenkort bij Kees van der Meijden opnames maken van het dilemma waarmee varkenshouders te dealen hebben.

Het treffen van voorzieningen om de brandveiligheid van een nieuwe zeugenstal optimaal te krijgen,  is voor varkenshouder Kees van der Meijden in Oirschot een vanzelfsprekendheid. Als ervaringsdeskundige weet hij welke impact een stalbrand heeft op hemzelf, zijn gezin en medewerkers, de dieren en zijn omgeving. “Als je nieuwbouw pleegt is het logisch dat je de regels van het Bouwbesluit respecteert. Ik weet hoe belangrijk het is om zo brandveilig mogelijke materialen te gebruiken. Daarom heb ik er extra geld ingestoken zoals in de aanschaf van zelfdragende gecoate frames met kunststof roosters met de brandveiligheidsklasse B. “Desondanks is een stalbrand niet altijd voor de volle honderd procent te voorkomen. Gelukkig zullen dieren niet verstikken bij stroomuitval in geval van bijvoorbeeld brand in mijn nieuwe zeugenstal. Mocht zo'n calamiteit optreden dan zullen de afdelingen direct natuurlijk geventileerd worden.”

De oudere varkensstallen op zijn erf zo brandveilig mogelijk maken, is een van de wensen van Van der Meijden. “Om te kunnen investeren moet je eerst verdienen met het houden van varkens en reserves opbouwen. Dat is bij de meeste varkenshouders de afgelopen periode absoluut niet mogelijk geweest.”

Elke nieuwe stalbrand die de landelijke media bereikt wakkert de roep om meer maatregelen aan. Daarom wil Omroep Brabant binnenkort bij Van der Meijden opnames maken van dat dilemma op het boerenerf. “Samen met de ZLTO gaan we uiteenzetten waarom ik niet alles in één keer heb aangepakt. Wel ben ik blij dat ik hen kan vertellen dat geen enkel varken op mijn zal stikken als er brand uit mocht breken omdat in mijn stallen dan overal natuurlijk geventileerd worden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer