Opbrengstprijs+dichter+bij+kostprijs
Nieuws
©

Opbrengstprijs dichter bij kostprijs

De verschillen tussen kostprijs en opbrengstprijs van biggen en varkensvlees zijn de afgelopen periode veel kleiner geworden. Dat komt vooral door de grote stijging van de opbrengstprijs.

Een jaar geleden lag de opbrengstprijs voor biggen en varkensvlees 30 procent onder de kostprijs. Momenteel is het verschil nog 5 tot 10 procent. Dit blijkt uit het nieuwe Biggenprijzenschema dat begin juli is uitgegeven door VIC Sterksel, onderdeel van Wageningen UR Livestock Research.

Het kleinere verschil tussen opbrengstprijs en kostprijs komt ook doordat de voerprijzen het afgelopen jaar verder zijn gedaald zijn door de verbetering van de technische resultaten. De kostprijs van biggen (incl. BTW) ligt nu weer onder de 55 euro. De kostprijs van vlees is in een jaar tijd ruim 4% gedaald. Deze lichte daling is vrijwel geheel toe te schrijven aan lagere voerprijzen.

Ieder jaar in juli publiceert KWIN nieuwe kostprijsberekeningen voor het Landelijk Biggenprijzenschema. Wekelijks krijgen abonnees inzicht in de actuele situatie. Op basis van de uitbetalingsprijs van de slachterij en de actuele voerprijs publiceert KWIN een richtprijs voor biggen, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugen- en vleesvarkenshouder wordt verdeeld. In het Landelijk Biggenprijzenschema is dan bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs af te lezen (= wekelijkse richtprijs).

Het nieuwe Biggenprijzenschema is voor abonnees via www.kwin.nl te downloaden. Er is zowel een schema inclusief omzetbelasting als exclusief omzetbelasting beschikbaar. De gepubliceerde richtprijsnoteringen en voerprijscorrecties zijn gebaseerd op het schema inclusief omzetbelasting.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer