Varkens+voor+de+hobby
Blog
©

Varkens voor de hobby

Momenteel ben ik op reis in Scandinavië met de collega’s van ons Nordic team. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik in Finland waar wij als team de integratie HKScan bezoeken.

HKScan is distributeur van Topigs Norsvin genetica.Deze integratie maakt enorme stappen door in efficiëntie, kwaliteit en productiviteit! In de laatste twee jaar is de productie van zeugen gestegen met twee biggen per zeug per jaar terwijl sterfte nauwelijks is toegenomen. Gevolg … te veel biggen en dus te weinig vleesvarkensplaatsen. Laat nu deze integratie de deelnemers een voorstel hebben gedaan om 10% minder zeugen te gaan houden ... Stelt u zich eens voor ...

Ik was deze week op bezoek bij een aantal deelnemers van de HKScan integratie. Een ervan had de zeugenhouderij als hobby … een kleine 1.000 zeugen naast 500 hectare akkerbouw en vleesvarkens. De man zat in het bestuur van de integratie en deed daarnaast nog iets in samenwerking met rundveebedrijven.

Op het varkensbedrijf was het netjes voor elkaar, de arbeid goed geregeld en van de modernste snufjes voorzien. Ik was vorig jaar al een keer op het bedrijf geweest in kader van de introductie van de TN70. Hij heeft de laatste twee jaar goede stappen gezet. De productie per zeug was 28 biggen en nu 31. Het moge duidelijk zijn dat hij erg enthousiast is over de TN70. De hobby mocht geld kosten echter niet teveel begreep ik.

De ondernemer vroeg mij hoe nu verder? Ik stelde hem de tegenvraag wat hij allemaal gedaan had om de verbeterde productie tot nu toe te realiseren. Hij begon een hele lijst op te noemen; de gelten op het juiste gewicht ontvangen, de invoering van een kleurensysteem voor de conditie van de zeugen bij het dekken, magere zeugen extra voer geven in het begin van de dracht, aan het einde van de dracht extra aandacht voor toommassa, rondom werpen een mix aan het voer toevoegen om het werpproces te verbeteren, voerschema tijdens de zoogperiode optimaliseren en zo meer. Kortom allemaal goede zaken.

Ik vroeg hem daarna hoe hij al zijn andere werk regelde en dit allemaal bij kon houden. Antwoord was kort en bondig: "Ik heb daar elk kwartaal mijn cijfers voor. Hoezo?" Ik vroeg hem daarna hoe hij de zeugen beoordeelde voor de kleurscore bij het dekken. "O, ehhh op het oog" En concentratie van het voer? "Ehhhhh…doet de voerleverancier" En weet je hoeveel procent van de zeugen te mager is? "Ehhhhhhhhh….. hoezo?"

Uiteindelijk spiegelde ik hem de volgende vergelijking uit zijn akkerbouwtak voor. Of hij een zaaimachine zou blijven gebruiken die 15 procent zaad vermorste. "Nee, in geen geval!" Of zijn hobby geld mocht opleveren?… "O ja, graag."

Ons bezoek eindigde met een goede handdruk en met achterlating van de inloggegevens voor onze Feed Monitor. Daar kan de varkenshouder gewichten, spekdikte en de productie per zeug invoeren om zo preciezer te weten wat de stand van zaken is en om zo preciezer te kunnen sturen op nog beter resultaat. U kunt ook kijken op http://feedmonitor.topigsnorsvin.com/login. Daar kunt u inlog gegevens aanvragen en starten met registeren. Maar dat had u als Nederlandse varkenshouder al lang gedaan toch?

Groeten uit Scandinavië

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer