Lagere+benchmark+biggen+2017
Nieuws
©

Lagere benchmark biggen 2017

In 2017 komen er nieuwe tijdelijk bijgestelde benchmarkwaarden voor het antibioticagebruik bij gespeende biggen. De SDa verlaagt dan de actiewaarde van 60 naar 40 dierdagdoseringen (DDDAF) . De grens voor signalering daalt van 22 naar 20.

De varkenssector is in 2015 overgegaan van benchmarkwaarden voor twee (zeugen en vleesvarkens) naar drie diercategorieën: vleesvarkens, zeugen met zuigende biggen en gespeende biggen. Bij de SDa is nog enige zorg over de registratie van het antibioticagebruik. Het lijkt erop dat het nog niet altijd aan de juiste categorieën wordt toegewezen. Daarom komen er in 2017 tijdelijk bijgestelde benchmarkwaarden voor de gespeende biggen. Het actiegebied (rood) gaat omlaag van 60 naar 40 dierdagdoseringen.

Boven die dosering moet de varkenshouder direct actie ondernemen om het gebruik snel te verlagen. De ondergrens van het signaleringsgebied (oranje) gaat omlaag van 22 naar 20. In het signaleringsgebied is gerichte aandacht voor het antibioticagebruik nodig en wellicht maatregelen. Zodra het duidelijk is dat de registratie van het gebruik goed verloopt volgen er definitieve benchmarkwaarden voor gespeende biggen.

De benchmarkwaarden voor vleesvarkens en zeugen met zuigende biggen worden nog niet verder aangepast. Bij de vleesvarkens zal dit het eerst gaan gebeuren. Het antibioticaverbruik bij vleesvarkens is op veel bedrijven al nul of heel laag. Daarbij varieert het verbruik op die bedrijven over de jaren heen maar beperkt. Op termijn is het volgens SDa mogelijk om te komen tot een streefgebruik van nul tot 3-5 dierdagdoseringen.

Momenteel zit nog 30 tot 40 procent van de bedrijven boven dit niveau. Daarbij valt nog zeven procent van de bedrijven in het actiegebied (boven 12 DDDAF) en op die bedrijven de dierdagdosering soms op tot enkele tientallen. Van die zeven procent is 20 procent structureel hooggebruiker. De SDa gaat uitzoeken waarom bedrijven uitkomen boven een verbruik van 5 tot 10 DDDAF en of dat verbruik vermijdbaar is. In 2017 moet hierover meer duidelijkheid komen en dan kunnen er benchmarkwaarden voor vleesvarkens voor langere termijn worden vastgesteld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer