Advies+voor+10%25+rendementsverhoging
Blog
©

Advies voor 10% rendementsverhoging

Gelukkig gaat het op het moment van schrijven van deze blog beter met het rendement van de varkenshouderij. Een vleesvarkenshouder kan zich echter nooit permitteren om op zijn lauweren te rusten en geld te laten liggen. Ook in iets betere tijden moet men streven naar een maximaal rendement. Één van die aspecten daarbij is het optimale aflevergewicht van beren.Optimalisatie van het aflevergewicht van de beren betekent een zoektocht naar het gewicht met het beste rendement. Dat hangt van een aantal factoren af. De gewichtskortingstabel van de beren is daarbij een belangrijk aspect. Ik heb eens gekeken naar de 10 belangrijkste afzetconcepten voor beren in Nederland. Opvallend daarin is dat de korting voor beren meestal op een lager gewicht aanvangt dan bij gelten en borgen. Bovendien is bij beren de korting bij te zwaar ook fors hoger.

De gemiddelde korting voor beren die 7 kg te zwaar zijn bedraagt ongeveer 28 cent per kg. De beren zijn dan in de concepten in doorsnee zo’n 111 kg. Dat betekent een korting per stuk van ruim 30 euro.

Bij analyses op vleesvarkensbedrijven kom ik dit als problematiek regelmatig tegen. Gewichtskortingen bij beren van meer dan 3 cent per kg zijn geen uitzondering. Drie euro korting gemiddeld op alle beren is een verlies op de voerwinst van ruim 10%. Dan ga ik er al van uit dat er gemiddeld 30 euro voerwinst per stuk gehaald wordt.

Waarom worden beren zwaarder? Allereerst groeien beren sneller dan gelten. Wanneer in een afdeling op een vaste leeftijd de kop wordt uitgeladen zijn er over het algemeen meer uitschieters in de gewichten van de beren naar boven dan bij de gelten. Daarnaast wordt door de vleesvarkenshouders ervaren dat het taxeren van de gewichten van de beren moeilijker is dan van gelten of borgen. Een derde argument is dat beren in de eindfase van de mesterij ontzettend hard kunnen groeien. Een beer kan meer dan 1 kg per dag groeien.

10% rendementsverhoging
Een beer die meer dan 7 kg te zwaar is, krijgt zoveel gewichtskorting dat daarmee de totale te verwachten voerwinst van 30 euro teniet gaat. Er is dan ook alles aan gelegen om dit te voorkomen. Weeg de varkens voor het afleveren om zeker te zijn van de juiste gewichtssortering. Er zijn maar weinig concrete adviezen die direct leiden tot 10% rendementsverbetering. Dit kan er een zijn!Kasper Bekker, Adviseur keten vleesvarken-slacht Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer