Hoe+herken+je+verzadiging+dragende+zeug
Nieuws
©

Hoe herken je verzadiging dragende zeug

Een goede verzadiging van dragende zeugen zorgt voor rust in de stal en daarmee betere resultaten. Op de Kennissessie management tijdens de dracht kregen de deelnemers dan ook tips om te herkennen of zeugen goed verzadigd zijn of hongerig. En hoe je kunt zorgen voor een goede verzadiging.

Tijdens de drukbezochte Kennissessie in Sterksel werden de succesfactoren voor een goed management tijdens de dracht opgespoord. De zeugenhouders en medewerkers vulden daarbij steeds een scoreformulier in waarop ze konden aangeven hoe de situatie op hun eigen bedrijf was. Tijdens de Kennissessie werden zoveel als mogelijk oplossingen voor de verbeterpunten aangegeven.

Een goede verzadiging van de zeugen zorgt voor rust in de groep en is daarmee een heel belangrijke succesfactor. Op de Kennissessie bleek dat zeugenhouders vaak denken dat zeugen niet hongerig kunnen zijn als je ze volgens de curve voert. Ad Heijneman van de Heus Voeders hielp de deelnemers uit die droom. “De voersamenstelling heeft namelijk een behoorlijke invloed op het verzadigingsgevoel. Er zitten niet altijd voldoende verzadigende bestanddelen in het voer. Daarnaast zijn er grote individuele verschillen in voerbehoefte. De voeding van dragende zeugen moet dan ook veel meer op de individuele behoefte van de zeugen worden afgestemd.”

Signalen van hongerige zeugen zijn onrust, de mestconsistentie en knoeien met water. Onrust uit zich volgens onderzoeker Anita Hoofs van Wageningen UR bijvoorbeeld in veel restvoerjagers, zeugen die snel vreten, of zeugen die veel schreeuwen.
Mest moet mooi rul zijn, niet te smeuïg of te hard. Als de roosters dicht gaan zitten met mest is dat geen goed teken.

Knoeien met water is ook een duidelijk signaal van hongergevoel. Knoeien met water is overigens geen reden om de wateropname te beperken. Onbeperkt water geven is het beste. Dat zal dan wel de eerste maand voor extra waterverspilling zorgen, maar daarna stopt de waterverspilling. Dat blijkt ook de ervaring van een aantal zeugenhouders.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer