Hoge prijs voor Europese solidariteit

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker sprak donderdag in Sint-Petersburg met de Russische president Poetin. Het is de eerste keer sinds 2014 dat een hooggeplaatste EU-functionaris Rusland bezoekt. De grote vraag is dan ook wanneer de export van Europees varkensvlees naar Rusland weer kan worden hervat, want de handelsbelemmeringen kosten de varkenshouderij veel geld.Juncker heeft in Sint-Petersburg gezegd dat er pas sprake kan zijn van opheffing van de boycot als de Russen zich aan het Minsk-akkoord houden. Dat lijkt vooralsnog niet het geval nu de gevechten in Oekraïne weer oplaaien. Daarom moet de EU inzetten op een hervatting van de export van slachtbijproducten en vette delen naar Rusland die het land niet meer importeert sinds een uitbraak Afrikaanse varkenspest in de Baltische staten. Een uitbraak die bestreden zou moeten worden door ecoducten van Polen naar Duitsland tijdelijk te sluiten om zo verdere verspreiding tegen te gaan.

De invoering van exportcertificaten zou een uitkomst moeten bieden voor landen die vrij zijn van varkenspest. Toch wordt die oplossing geblokkeerd door de Europese Commissie door een beroep te doen op Europese solidariteit. De varkenshouderij loopt zo twee tot drie miljard euro mis. Bovendien mogen bloemen en planten gewoon worden geëxporteerd naar Rusland, maar varkensvlees, groente, fruit en zuivel nog altijd niet.

Ook op nationaal niveau zijn er zorgelijke ontwikkelingen gaande zoals de recente tariefverhogingen van de NVWA waar de Tweede Kamer donderdag over sprak. Partijgenoot Jaco Geurts pleitte tijdens het debat voor afstel van verdere tariefverhogingen bij de controle-instantie. Daar zou ook VVD´er Helma Lodders zich meer druk om mogen maken, dan zich op te winden over het verbeterplan van de NVWA.

Meer aandacht zou er moeten komen voor afschaffing van de klepcontroles die nog steeds volop plaats vinden. In de praktijk blijken er simpelweg te weinig veeartsen beschikbaar die de controles op tijd kunnen uitvoeren. Dat zorgt nu al zeker twee jaar voor veel stress bij de dieren en frustraties bij de boeren. Vrijwel wekelijks word ik daarover aangesproken.
Het is hoog tijd dat er structurele verbeteringen komen voor de varkenshouderij. Niet alleen op internationaal niveau, maar ook op nationaal niveau. Want hoewel de Europese export van varkensvlees weer aantrekt, rijzen de kosten de pan uit.Annie Schreijer Pierik, Europarlementarier

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer